Парламентът на Молдова започна законодателни процедури в сряда, за да

...
Парламентът на Молдова започна законодателни процедури в сряда, за да
Коментари Харесай

Молдова спира със закон членовете на проруска партия да се кандидатират на местните избори

Парламентът на Молдова стартира законодателни процедури в сряда, за да попречи на членовете на неразрешената проруска партия " Шор " да вземат участие в локалните избори като претенденти на други партии или като самостоятелни претенденти , предава Ройтерс.

през юни, само че във вторник сподели, че, в случай че не съставляват неразрешената партия.

Партията, ръководена от предприемача в заточение Илан Шор, води месеци на митинги против президента Мая Санду и нейното държавно управление поради възходящите цени., че се пробват да дестабилизират Молдова след нахлуването на Москва в Украйна, което тя гневно подлага на критика.

В ход, ориентиран против членовете на партията " Шор ", Народното събрание на Молдова утвърди изменение на Изборния кодекс, с цел да не допусне " съответни хора " от локалните избори на първо и второ четене .

Поправката, която към този момент мина през Народното събрание, планува органите на реда да показват лист с такива хора на Централната изборна комисия, която ще сформира окончателния лист.

Правителствена комисия за изключителни с итуации, ръководена от премиера Дорин Речан, подреди по-рано в сряда да бъде направен подобен лист, " с цел да се обезпечат демократичните процеси в идните избори и да се отстрани заплахата за страната ".

" Кремъл желае неговият олигарх (Шор) да пристигна на власт в Молдова, с цел да се отърват от всички престъпни каузи, да танцуват по мелодията на Кремъл и да забият нож в гърба на Украйна. Ние няма да позволим това ", сподели зам.-председателят на Народното събрание. Михай Попсой, сподели в залата.

Шор, който живее в Израел, беше наказан задочно на 15 години затвор през април за банков скандал за 1 милиард $ и пране на пари, а Съединените щати и Европейският съюз му постановиха наказания.

Той и Русия отхвърлят да желаят да дестабилизират Молдова. Москва, която има към 1500 бойци, ситуирани в отцепническия район на Молдова Приднестровието, също отхвърли обвиняванията на Санду, че се е пробва да я смъкна от власт, само че връзките сред двете страни се утежниха.

Посланикът на Молдова в Москва беше извикан от съветското външно министерство във вторник и осведомен, че Москва подхваща реципрочни ограничения след експулсирането на ръководителя на осведомителната организация Sputnik Moldova от Молдова на 13 септември.
 Двадесет и двама съветски дипломати напущат Молдова
Двадесет и двама съветски дипломати напущат Молдова

Още един знак, че връзките сред двете страни от ден на ден се влошават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР