Парламентът на Литва гласува днес за забрана на публичното показване

...
Парламентът на Литва гласува днес за забрана на публичното показване
Коментари Харесай

Литва забрани показването на символа Z

Парламентът на Литва гласоподава през днешния ден за възбрана на общественото проявление на буквата " Z " и други знаци, считани за изразяващи поддръжка за нашествието на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Руските военни транспортни средства в Украйна са маркирани на видно място с буквата " Z " и тя стартира да се появява в обществените медии и на облекла на други места в поддръжка на войната.

Междувременно лентата на Свети Георги, въведена за първи път като чест от Екатерина Велика, закупи значение в рускоезичния свят, откакто сепаратистите в Източна Украйна я одобриха като знак на поддръжката си за Русия през 2014 година

Към по-ранна възбрана за обществено проявление на руски и нацистки знаци, Народното събрание добави наредба за „ знаците на тоталитарни или властнически режими, употребявани в предишното или употребявани сега за поощряване на военна експанзия, закононарушения против човечеството и военни закононарушения, осъществени или осъществени от тях. "

Законодателите също по този начин утвърдиха санкциите за нарушение на възбраната да бъдат увеличени до 900 евро (827 долара) за лица и до 1500 евро за компании.

Решението на Литва идва след сходни забрани в Латвия и Молдова. Германия също обмисляше такава възбрана.

Украинският външен министър, Дмитро Кулеба, през март прикани за универсална възбрана на политическото потребление на буквата " Z ", заявявайки, че тя значи " съветски военни закононарушения, бомбардирани градове, хиляди убити украинци ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР