Ирански жени са изправени пред 10 години затвор за неподходящо облекло след одобрение на законопроекта за хиджаб

...
Парламентът на Иран прие в сряда драконовско ново законодателство, налагащо
Коментари Харесай

Парламентът на Иран прие в сряда драконовско ново законодателство, налагащо много по-строги наказания за жени, които нарушават правилата за носене на хиджаб, дни след една година от масовите протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини.

Амини, 22-годишна кюрдско-иранска жена, почина миналия септември, след като беше задържана от прословутата морална полиция на режима, за която се твърди, че не е спазвала консервативния дрескод на страната.

Така нареченият „законопроект за хиджаб“ ще бъде приет за тригодишен пробен период. Той определя различни правила относно носенето на дрехи, чието нарушаване може да доведе до 10 години затвор.

Жените, които не носят правилно хиджаб на обществени места, и мъжете, които носят „откровено облекло, което показва части от тялото под гърдите или над глезените“, ще получат глоби, които постепенно се увеличават след многократни нарушения, се казва в законопроекта.

Законопроектът също така очертава санкции за знаменитости и фирми, които не го спазват.

Съветът на пазителите, който наблюдава законодателните въпроси в Ислямската република, все още трябва да одобри законопроекта, преди да бъде приложен. Всички законопроекти, приети от парламента, трябва да бъдат прегледани и одобрени от съвета, за да станат закон.

 Жени се разхождат по улицата в Техеран на 15 април 2023 г. В четвъртък иранският парламент прие спорен законопроект, засилващ наказанията срещу жени, които не носят правилно хиджаб.“ class= Жени се разхождат по улицата в Техеран на 15 април 2023 г. В четвъртък иранският парламент прие спорен законопроект, засилващ наказанията срещу жени, които не носят правилно хиджаб. Маджид Асгарипур/WANA/Ройтерс

Части от законопроекта са двусмислени. Например законодателството не определя какво представлява „полуголо“ на публично място – престъпление, наказуемо с присъди „четвърта степен“ затвор. Съгласно иранския наказателен кодекс, наказание от четвърта степен включва присъда от пет до 10 години затвор и глоба между 180 милиона риала (4260 долара) и 360 милиона риала (8520 долара).

„Всяко лице, което се появява голо или полуголо на публично място, на обществени места или по пътищата, или се появява по начин, който традиционно се счита за гол, ще бъде незабавно арестувано“, гласи член 50 от новия закон.

Тези, които се заговорят с чуждестранни медии и правителства за насърчаване на голота, неподходящ хиджаб или неподходящо облекло, са изправени пред до 10 години затвор, добавя новият законопроект. Онези, които бъдат признати за виновни в осмиване или обида на хиджаб, са изправени пред глоба, в допълнение към възможна забрана за пътуване до две години, се казва в законопроекта.

Elahe Tavakolian е на снимката в Милано, Италия, през август 2023 г. class= Елахе Таваколян е на снимката в Милано, Италия, през август 2023 г. Марк Есплин/CNN

Законопроектът е насочен и към „социално влиятелни“ хора, които, ако бъдат признати за виновни за нарушаване на закона, могат да получат същата присъда четвърта степен затвор и могат да бъдат помолени да платят 1%-5% от общото им имущество като глоба.

Ограниченията на законопроекта се простират до манекени и играчки, които е забранено да бъдат изобразявани с неприлично поведение.

Противоречивият законопроект получи осъждане от множество защитници на човешките права. Експерти на ООН казаха, че това може да се равнява на „полов апартейд“.

Проектозаконът от 70 члена включва набор от предложения, включително използването на изкуствен интелект за идентифициране на жени, които нарушават дрес кода.

Отговор на протестите

Експерти казаха, че законопроектът е предупреждение към иранците, че режимът няма да отстъпи от позицията си относно хиджаба въпреки масовите демонстрации миналата година.

Смъртта на Амини предизвика национални протести, които разтърсиха страната, представлявайки една от най-големите вътрешни заплахи за управляващия клерикален режим в Иран от повече от десетилетие.

Властите реагираха бурно, за да потиснат продължилото месеци движение, с широко разпространени съобщения за смъртни случаи, изчезвания и изтезания в ареста.

Това е „ясен отговор на протестите от септември миналата есен“, каза Санам Вакил, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в мозъчния тръст Chatham House в Лондон, пред CNN през август, преди законопроектът да бъде внесен в парламента, добавяйки, че заведението се опитва да „утвърди властта над забрадяването и изискванията, очаквани от жените“.

Според Хосейн Раеси, ирански адвокат по правата на човека и помощник-професор в университета Карлтън в Отава, Канада, някои от мерките в проектозакона вече са били „незаконно“ упражнявани от иранските сили за сигурност, включително неотдавнашното затваряне на застрахователна компания в Техеран, след като няколко снимки на служители без хиджаб се разпространиха в социалните медии.

С този законопроект правителството ще "легализира незаконното поведение" на тези сили, каза Raeesi.

Иранската полиция за морал до голяма степен се отдръпна след миналогодишните протести, но през август полицейският говорител генерал Саид Монтазеролмахди каза, че полицията за морал ще възобнови уведомяването и след това задържането на жени, които са хванати без ислямска забрадка на публично място.

Ескалиращи наказания

Носенето на хиджаб е задължително за жените в Иран от 1983 г., след като автократичната монархия в страната беше свалена от Ислямската революция от 1979 г.

Новият закон увеличава глобите, посочени в настоящия ислямски наказателен кодекс, където тези, които нарушават дрескода, вече са изправени пред между 10 дни до два месеца затвор или глоба между 50 000 до 500 000 ирански риала, което днес е между 1,18 и 11,82 долара .

Съгласно новия закон собствениците на бизнес, които не спазват изискването за носене на хиджаб, ще бъдат изправени пред по-строги глоби, потенциално възлизащи на три месеца от бизнес печалбата им, и ще бъдат изправени пред забрани да напускат страната или да участват в публична или киберактивност до две години.

Проектозаконът също така би наложил по-широка сегрегация по пол в университетите – общи огнища на граждански протести – и други обществени пространства.

Селин Алхалди и Надийн Ебрахим от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР