Парламентът на Грузия одобри на първо четене , който предизвика

...
Парламентът на Грузия одобри на първо четене , който предизвика
Коментари Харесай

Законът за чуждестранните агенти мина на първо четене в грузинския парламент

Парламентът на Грузия утвърди на първо четене, който провокира няколкодневни митинги от критици, които го считат за властнически и въодушевен от Русия, оповестява " Ройтерс ".

83 от общо 150 депутати гласоподаваха в поддръжка на законопроекта, а опозиционните депутати бойкотираха гласуването. Той би трябвало да мине още две четения, с цел да добие силата на закон.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " преследващи ползите на непозната мощ ", в противоположен случай ще бъдат глобени.

Грузинските критици го съпоставят с съветското законодателство, употребявано от Кремъл за потушаване на несъгласието - мощно обвиняване в страна, в която Русия като цяло не се харесва поради ролята ѝ в поддръжката на отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в къса война през 2008 година
 Кремъл опровергава Грузия - законът за сътрудниците бил не съветски, а американски
Кремъл опровергава Грузия - законът за сътрудниците бил не съветски, а американски

Законопроектът се употребявал за подклаждане на антируски настроения

Съдбата на законопроекта се възприема като тест за това дали 33 години след разпадането на Съветския съюз Грузия има намерение да поеме по пътя на интеграция със Запада или още веднъж ще се приближи към Русия.

Вчера протестиращи влязоха в конфликти с полицията , която употребява пикантен спрей, с цел да разчисти региона към Народното събрание от хиляди стачкуващи с лозунги против ​​ " съветския закон ".

а един служител на реда беше ранен. Опозиционните групи приканиха за нови митинги довечера.

Западните страни, в това число Съединените щати, Англия и Германия, приканиха Грузия да не приема законопроекта. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на претендент за участие през декември, предизвести, че този ход е.
 Въпреки митингите Народното събрание на Грузия придвижва закона за задграничните сътрудници
Въпреки митингите Народното събрание на Грузия придвижва закона за задграничните сътрудници

Днес депутатите ще го обсъдят на първо четене

По-рано през днешния ден за задграничните сътрудници, който отбрани като " естествена процедура ". Според представителя Дмитрий Песков проектозакона се употребява от външни сили за подклаждане на антируските настроения.

Правителството на Грузия, което е изправено пред обвинявания в авторитаризъм и проруски пристрастия, твърди, че законът е нужен за поощряване на прозрачността и битка с " псевдо-либералните полезности ", наложени от чужденци.

Законопроектът, който в началото беше импортиран през март 2023 година, само че отсрочен след две нощи на бурни митинги, усили раздялите във към този момент надълбоко поляризираната Грузия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР