Парламентът на Армения избра днес нов президент със значително по-малко

...
Парламентът на Армения избра днес нов президент със значително по-малко
Коментари Харесай

Саркисян сменя Саркисян като президент на Армения

Парламентът на Армения избра през днешния ден нов президент със доста по-малко пълномощия от досегашния Серж Саркисян, който ще се опита да усили хватката си във властта при новата парламентарна форма на ръководство, съобщи Агенция Франс Прес.

Армен Саркисян - дипломат във Англия, който няма роднинска връзка със Серж Саркисян, получи 90 гласа „ за “ в 105-местния парламент, като ще встъпи в служба след приключване на мандата на настоящия държавен глава.

Промяната в политическата система става, откакто президентът Саркисян (63 г.) инициира промени в конституцията, с които някогашната руска република се трансформира от президентска в парламентарна република. Те бяха утвърдени на референдум в края на 2015 година, като съперници на Саркисян видяха в промяната метод удължи пребиваването си на власт, само че към този момент като министър председател.

Армен Саркисян (64 г.) бе посочен от президента, номиниран от ръководещата Републиканска партия и бе единственият претендент за поста. Преподавателят по физика за малко бе министър председател през 90-те години на XX век.

Вторият и финален президентски мандат на Серж Саркисян изтича на 9 април. Когато, както се чака, той оглави държавното управление, ще стана висш главнокомандващ. Преди това обаче би трябвало да бъде номиниран от ръководещата партия и назначен от президента.

Според новата конституция избираният от Народното събрание президента е с доста по-малко пълномощия, въпреки че мандатът му е повишен от 5 на 7 години. Очаква се в множеството случаи той просто да формализира решенията на премиера. А съгласно скорошни промени в законодателството към този момент не е член на авторитетния Съвет за сигурност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР