Парламентът гласува окончателно по-лек режим на фискален контрол за търговци

...
Парламентът гласува окончателно по-лек режим на фискален контрол за търговци
Коментари Харесай

НАП разхлабва фискалния контрол при банкови гаранции от 1 млн. лв.

Парламентът гласоподава дефинитивно по-лек режим на фискален надзор за търговци на хранителни артикули, които дават безусловна банкова гаранция в размер на 1 млн. лева за една година в интерес на Националната организация за приходите.

Целта е да се понижи административната тежест за търговците със артикули с висок фискален риск - главно хранителни артикули. При даване на банковата гаранция за тях ще се редуцира времето за осъществяване на инспекции на товарите - при приемане, разтоварване и освобождение на транспортираните артикули.

От началото на тази година за всички производители, вносители и търговци на хранителни артикули бе въведена наложителна предварителна регистрация пред Национална агенция за приходите на всеки транспорт, което сътвори извънредно доста усложнения и спомагателни разноски за бизнеса. Впоследствие финансовият министър извади от листата на стоките с висок фискален риск брашна, риби и ракообразни, сирена и кашкавали, кисели млека, салами и други модифицирани месни артикули. На наложително докладване пред Национална агенция за приходите остана транспортът на всички типове плодове и зеленчуци, меса, пресни млека, захар, кафе, олио, яйца, ядки, суроватки и разнообразни мазнини.

Депутатите гласоподаваха още обвързване на обществените взискатели в 7-дневен период да информарат Национална агенция за приходите за изплатени просрочени отговорности към тях от длъжници. По този метод Национална агенция за приходите ще може да поддържа настоящи данни за вземанията, предявени за наложително събиране. Така ще се избегне блокиране на активи на длъжници, които към този момент са покрили отговорностите си. В момента постоянно длъжници изплащат отговорностите си към държавни органи, само че тази информация не се подава в точния момент към Национална агенция за приходите.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР