Парламентът гласува на първо четене промените в закона за ДДС,

...
Парламентът гласува на първо четене промените в закона за ДДС,
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха предложението за 9% ДДС

Парламентът гласоподава на първо четене измененията в закона за Данък добавена стойност, препоръчани от ГЕРБ и Обединените патриоти. Така ДДС-то за хотели, заведения за хранене и книги пада от 20 на 9%.
Всички останали пет законопроекта, импортирани от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, както и от съдружните сътрудници на ГЕРБ поотделно, бяха отхвърлени.
Не бе признато предлагането на социалистите за намаляването на ДДС-то за медикаментите и на Движение за права и свободи - за събаряне на ставката за детските храни и памперси за малчугани до 3 години. От Воля също останаха с неприет законопроект за понижаване на налога за спортните зали и фитнесите.
Депутатите взеха решение още служители на реда, лекари и всички, работещи на първа линия в битката с ковид, да получат ваучери за хотелско настаняване на стойност 210 лева
По време на дебатите, траяли няколко часа, бе очебийно, че намаляването на Данък добавена стойност за хотелиерите и ресторантьорите е антикризисна, краткотрайна мярка, защото техният бизнес е потърпевш най-вече, още на старта на пандемията. От Българска социалистическа партия репликираха, че не е нужно и заведенията за хранене да бъдат подкрепени, тъй като множеството не са спрели работа, а са минали към кетъринг и храна по домовете.
Финансистът на Движение за права и свободи Йордан Цонев пък подсети, че сме единствената страна с единна ставка на Данък добавена стойност и е време за задълбочена полемика по даничната ни система. Той анонсира, че Движение за права и свободи ще поддържа единствено своя законопроект, а по останалите ще се въздържи. Иначе придвижването поддържа свалянето на Данък добавена стойност за книгите и заведенията за хранене.
На напомнянето на ГЕРБ и Движение за права и свободи, че свалянето на ДДС-то не подсигурява и свалянето на цените на стоките, соцлидерката Корнелия Нинова реагира, че има такава стока и това са медикаментите. "И това вие отхвърляте ", укори тя пленарната зала.
"Вие въобще не можете да формулирате какво значи рецесия. Не единствено не можете да изведете страната от рецесия. Не можете да осмислите придвижването и посоката ", отвърна Тома Биков от ГЕРБ. Той укори Нинова, че мислят като за петилетки, а обстановката е такава, че би трябвало да се проучва доста деликатно, ден за ден. "Свалянето на цените е невъзможна задача ", безапелационен беше депутатът от ръководещата партия.
Веселие в залата провокира артистът Евгени Будинов, народен представител от ГЕРБ, който напръска с дезинфектант микрофона след оратори от Българска социалистическа партия. Взимайки думата след него, Йордан Цонев през смях му подсети, че за това, което се мъчи да унищожи с дезинфектант, му би трябвало тамян.
Комунистът Александър Паунов пък се обърна към ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева по адрес на Будинов, че към момента театралните постановки на закрито не са разрешени. "А тук се разиграват скечови постановки, не нарушавайте заповедта на здравния министър ", означи съдружният сътрудник на Българска социалистическа партия.
"И вие не нарушавайте и ходете с маски, апелирам ви ", за стотен път подсети Караянчева на депутатите от левицата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР