Парламентарните групи искат президентът Румен Радев бързо да разпусне парламента.

...
Парламентарните групи искат президентът Румен Радев бързо да разпусне парламента.
Коментари Харесай

Партиите искат Радев бързо да разпусне парламента. Съдебната реформа си остава лозунг - Политика

Парламентарните групи желаят президентът Румен Радев бързо да разпусне Народното събрание. Нагласите в Народното събрание са, че текат финалните пленарни дни, а изборите ще са на 2 април.

По-рано през днешния ден Радев съобщи, че ще дефинира датата на изборите, само че откакто се съветва с ЦИК за готовността за осъществяване на избор по нови правила. Миналата седмица служебният правосъден министър Крум Зарков сподели, че президентът би забавил разпускането на Народно събрание, само че в случай че види политическа воля за приемането на законите по ПВУ и начало на правосъдната промяна. Политическа воля през днешния ден се видя, само че не за правосъдна промяна и ПВУ, а за избори - депутатите организират изключително съвещание, като единствената изключителна точка в дневния ред е чуване на председателката на ЦИК за провеждането на новите избори.

Както OFFNews през вчерашния ден заяви, измененията в Наказателно-процесуален кодекс ще влязат в зала тази седмица. Това бе доказано още веднъж от председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова през днешния ден. Време за превръщането на плана в закон обаче най-вероятно няма да има, а първото четене на механизма за следствие на основния прокурор ще се окаже единствено алегорично. 

Финални думи

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ прикани партиите да се концентрират върху изборите. Той предвижда, че и идващият парламент ще е също толкоз фрагментиран, по тази причина трябвало партиите да се върнат към разговора и след вота да се образува кабинет.

Карадайъ се обърна и към гласоподавателите и изиска те да поддържат партиите на разговора и стабилността, а не тези на деструктивизма. Запитан кои закони би трябвало да одобри Народно събрание в последните си дни, той съобщи:

" В тази обстановка каквито и дълготрайни политики и велики гениални задания да решаваме, нищо няма да оправим за тези два-три дни. "

Венеция Ангова от " Продължаваме промяната " предвижда, че в последните дни на 48-ото Народно събрание ще продължи традицията за приемане на популистки законопроекти. Тя повтори тезата, че обединяването сред Политическа партия, Демократична България и други цивилен организации ще противодейства на силите на статуквото. Съобщи също, че диалозите с " Демократична България " са почнали.

" Наистина и третият мандат не съумя да се осъществя, само че това, което видяхме, е годежът сред задругата на „ хартиената коалиция “ – ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Очакваме да забележим сватбата ", добави тя.

Румен Йончев от " Български напредък " също заприказва за изборите. Той предвижда, че групировката има място в идващия парламент.

" Не сме " всеядни ", не с всекиго желаеме да работим, само че с всекиго желаеме да приказваме. " Български напредък " няма подозрение в своето наличие и в идващото Народно заседание, тъй като ние сме част от решението, не от казуса. Трябва да се запитаме за какво не съумяваме да образуваме ръководство. Още от начало споделяме, че разговорът е ключът ", добави той.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов повтори тезата си, че колкото по-бързо бъде необуздано 48-ото Народно събрание, толкоз по-добре. Той е на мнение, че Народно събрание взима решения, които опонират на националния интерес.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия  е на сходно мнение:

" Колкото  по-бързо имаме нов парламент, който може да излъчи постоянен кабинет, толкоз по-добре  и във връзка с вътрешната политика, и във връзка с външната ", сподели той.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов сподели, че рационалната дата за избори е 2 април. По думите му след тази дата се отива „ доста нататък във времето “ и има отклонение от плануваните в Конституцията периоди.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова сподели, че ЦИК е уверила, че на 2 април могат да се проведат избори и в този смисъл президентът следва да се съобрази с практиката да разпусне Народното събрание в границите на седмица. Тя предвижда, че това ще се случи идната седмица.

По думите ѝ в оставащите дни би трябвало да бъде гледан законопроектът за отбрана на лицата, подаващи сигнали. Реформата е част от ПВУ. Тя е на мнение, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс ще минат на първо четене.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР