Парламентарни избори се проведоха и в Дания. Левият блок на

...
Парламентарни избори се проведоха и в Дания. Левият блок на
Коментари Харесай

Левият блок, воден от премиера в оставка. печели изборите в Дания

Парламентарни избори се организираха и в Дания. Левият блок на премиера в оставка - Мете Фредериксен - печели болшинство и най-вероятно си обезпечава 90 места в 179-членния парламент.

Това е най-хубавият резултат за партията за последните 20 години и дава на Фредериксен възможността да бъде първата, която ще се опита да образува нов кабинет. Преди това тя би трябвало да връчи публично оставката си на кралица Маргрете Втора, а тя да изиска от нея да сформира ново държавно управление.

Очакват се дълги договаряния, тъй като Фредериксен вече не иска да е отпред на държавно управление на малцинството, а да оглави постоянна коалиция.

Изборите пристигнаха единствено месец откакто саботажът на два тръбопровода, пренасящи газ от Русия за Германия през датски води, подхрани невиждано възприятие на неустановеност измежду датчаните, отбелязва Euronews.

„ В Дания в продължение на доста години сме привикнали да напредваме. Сега сме изправени пред компликации и с войната в Европа, дефицита на сила, инфлацията и климатичните провокации, рецесиите се натрупват “, сподели Фредериксен.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР