Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на Националната

...
Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на Националната
Коментари Харесай

Парламентарната здравна комисия подкрепи отстраняването на Камен Плочев

Парламентарната здравна комисия поддържа предварителното премахване на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев, заяви организация " Фокус ". 11 от членовете на комисията гласоподаваха " за ", а 7 бяха " срещу ".

В края на май Плочев изиска да се отдръпна от поста, като се базира на член в Закона за здравето, съгласно който в случай че три месеца не може да извършва отговорностите си заради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Плочев излезе в дълъг болничен отпуск, откакто влезе в открит спор с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев за размера на задълженията на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев изиска оставката му, а след това Плочев се оказа прав за размера на задълженията.

Миналата седмица надзорният съвет на касата реши да изпрати писмото на Плочев до Народното събрание и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен. Писмото е изпратено в комисията по опазване на здравето на 12 юни 2018 година от ръководителя на надзорния съвет на касата.

Народните представители избраха Камен Плочев за шеф на НЗОК през юли 2017 година, когато 205 депутати гласоподаваха " за ", а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият претендент за поста. Кандидатурата му беше препоръчана от ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на опазването на здравето, част от които в областта на ръководството. Той е приключил висшето си обучение в Медицинска академия - София. Има присъдена научна степен " Доктор на науките " по научна компетентност " Инфекциозни заболявания " от Военномедицинска академия, а през 2012 година му е присъдена академична служба " Професор ". Има следдипломна подготовка по " Здравен мениджмънт ". Владее британски и съветски език.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР