Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и

...
Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и
Коментари Харесай

Парламентарната комисия ще чака проверката на прокуратурата за Пламен Георгиев

Парламентарната комисия за битка с корупцията, спора на ползи и парламентарна нравственос ще изиска от прокуратурата резултатите от почналата инспекция на обстоятелства и условия за имотното положение на ръководителя на антикорупционния орган КПКОНПИ Пламен Георгиев. И откакто се запознае с резултатите, комисията ще се произнесе по импортираното искане на депутати от Българска социалистическа партия за освобождение от поста на Георгиев и заместника му Антон Славчев.

Това решение единомислещо гласоподаваха членовете на антикорупционната парламентарна комисия в отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия.

Искането за освобождение на Пламен Георгиев беше импортирано предходната седмица от Корнелия Нинова и депутати от Българска социалистическа партия с претекст разкритията за несъответствия в неговите имотни заявления и документите за благосъстоятелност. По същото време министър председателят Борисов прикани забърканите в неизяснените имотни покупко-продажби са излязат в отпуска или да подадат оставки и в отговор Пламен Георгиев си взе отпуск.

По време на късото разискване през днешния ден в комисията предлагането да се изчакат резултатите от инспекцията на прокуратурата беше направено от Спас Гърневски (ГЕРБ). Предлагам да се изчака инспекцията на прокуратурата и в случай че се открият условия за оставка, аз пръв ще гласоподавам, съобщи Гърневски. Той показа данни, които трябваше да уверят депутатите за сполучливата работа на КПКОНПИ, която за 2018 година спечелила каузи за 13 млн. 117 хиляди лева, внесла е искове за 348 млн. лева и е проверила декларациите на 9 хиляди лица, от които за 778 е разкрила несъответствия, а измежду тях е имало 11 депутати, 28 заместник-министри, 19 началници на митнически бюра. И всички от целия политически набор, натърти Гърневски, съгласно който това потвърждава независимостта на КПКОНПИ.

Пак Гърневски предложи и комисията одобри да се разпореди на Центъра за парламентарни проучвания да изготви оценка на действието на настоящия Закон за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество и това да стане за 1 месец. Поводът за това решение - уточни Гърневски - било съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, където бил издигнат въпросът за нов закон за битка с корупцията. Без да сме наясно по какъв начин работи сегашният закон, не можем да желаеме нов, сподели Гърневски. Пред публицисти той разяснява, че настояването на нов закон, с който назначението на ръководителя на КПКОНПИ да се прави от " един човек ", визирайки президента, означавало, че задачата е " да бъде овладян антикорупционният орган ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР