Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли проекторешението на Възраждане за

...
Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли проекторешението на Възраждане за
Коментари Харесай

Отхвърлиха решението за референдума на Възраждане против еврото

Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли проекторешението на " Възраждане " за осъществяване на референдум, който да отсрочи влизането на България в еврозоната с двадесет години. " За " гласоподаваха 7 депутати - от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ", " срещу " бяха 8 - от " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. Депутатите на ГЕРБ-СДС в комисията (7 на брой) се въздържаха, написа.

Това на процедура значи, че в петък (7 юли), когато Народното събрание ще прегледа прокеторешението в пленарната зала и когато е крайният период за изговаряне на Народното събрание, мнението на комисията ще бъде, че на база изказаните причини и гласуването, не следва да се организира референдум с въпроса:

Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената публична валута в България до 2043 г?

Дебатът протече в наличието на цялата парламентарна група на " Възраждане ", която подвикваше и реагираше на изявления, които противоречаха с позицията на партията. За миг се стигна и до напрежение в залата след сбиване сред народен представител от партията на Костадин Костадинов и Явор Божанков от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Това провокира членове на комисията да призоват към успокоение и рационални доводи и докара до закана от страна на ръководителя на комисията Стою Стоев, че в случай че се наложи, ще приключи съвещанието. След тази краткотрайна ескалация дебатът продължи единствено сред членове на " Възраждане " и " Продължаваме промяната - Демократична България ". Представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи не взеха отношение в разискването, а едвам в края на дебата представителите на Българска социалистическа партия и " ИТН " показаха позициите на партиите си.

Становищата на специалистите

В полемиката за референдума се включиха конституционалистите доцент Наталия Киселова, проф. Пламен Киров, доктор Борислав Цеков, експертът по европейско право доктор Христо Христев, както и гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев. Основните изводи на юристите бяха:

Независимо от подписите Народното събрание може или да одобри, или да отхвърли проекторешението
Според Борислав Цеков с предлагането за референдум с избрана дата се прави опит за едностранна смяна на едно абсолютно обвързване, което е влезнало в интернационален контракт и се трансформират кръга от органите, които установяват дали са изпълнени критериите за конвергенция.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев акцентира, че предлагането е в колизия както с интернационалните контракти, които страната е подписала, по този начин и с националното законодателство, защото в него няма термин " публична валута ", а терминът " единствена публична валута " е в несъгласие с валутния закон. Установяването на лв. като единствена публична валута би отстранило заплащането в други валути и би възстановило валутния надзор, добави той.

Радев обърна внимание, че България е постигнала доста сериозен прогрес за участието си в еврозоната - член е на банковия съюз без самата тя да е член на еврозоната, и в случай че бъде признато това проекторешение, то ще докара до съществени последствия и ще подкопае дългограденото доверие на страна като благонадежден сътрудник в еврозоната. Според него в случай че решението за рефереднума бъде признато, то може да пропука консенсуда за приемането на България в еврозоната.

Политическия спор

В траялата над два часа полемика по тематиката отношение взеха само членовете на " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Възраждане ". Лидерът на проруската групировка се опита да обори изказаните от специалистите мнения като уточни, че референдумът не е за отсрочване, а за фиксиране на дата. Той възрази на думите на Димитър Радев, че има колизия със законодателството, като уточни, че неверните изрази във въпроса могат да се редактират, с цел да дава отговор на изискванията.

" Призовавам членовете на комисията да изпълнят закона, да одобряват предлагането, което дава отговор на безусловно всички условия. Ако някой от народните представители има съображение, че въпросът не дава отговор на условията на закона, дано сезира Конституционния съд, има това право ", сподели Костадинов. Според него не става дума за право, а за дълг на всеки народен представител да поддържа предлагането. Лидерът на " Възраждане " неколкократни натърти, че поради броя събрани годни подписи - 470 хиляди, депутатите наложително би трябвало да одобряват решението за осъществяване на референдум.

Позицията на " Продължаваме промяната - Демократична България " показа депутатът Явор Божанков. Той уточни, че референдумът е незаконен и опонира на Конституцията. Обърна внимание на това, че методът, по който е заложен въпросът, е опит да се заобиколи Конституцията и акцентира, че даже самата пропаганда от страна на " Възраждане " е минала с манипулативни причини. Божанков дефинира референдума като " референдум на страха ". " Това е референдум не срещу еврото, а срещу Европа ", сподели той. В този миг от страна на народен представител от " Възраждане " прозвуча репликата " ще ти се стъжни ".

Неочаквана поддръжка за партията на Костадинов пристигна от депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Даниела Божинова, която направи изявление " в ролята си на жител ". Тя означи, че като жител се усеща зле, че нито един път не е решила значим въпрос посредством референдум. " Това е огромен проблем на директната народна власт ", означи Божинова и по този начин непряко поддържа " Възраждане ". Към края на дебата думата взе Гроздан Караджов от " ИТН ". Той изрази позицията на партията на Слави Трифонов, която е, че поддържа по принцип референдума, само че е влизането колкото се може по-скоро на България в еврозоната.

" Трябва да кажем, че е доста мъчно човек да твърди, че е демократ, а да каже, че е срещу референдума, тъй като излиза по този начин като че ли се опасяваме какво ще каже народа ", разяснява Караджов във връзка изказаните причини в хода на дебата.

Смиляна Нитова от Българска социалистическа партия съобщи, че поддържа думите му и в символ на почитание към 470-те хиляди българи парламентарната група ще гласоподава за провеждането на референдума.

След края на гласуването от страна на депутати от партията прозвучаха реплики " псевдодемократи " и " майкопродавци " към гласувалите срещу.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР