Парламентарната група на ПП-ДБ се срещнала с управителя на БНБ

...
Парламентарната група на ПП-ДБ се срещнала с управителя на БНБ
Коментари Харесай

Какво ПП-ДБ пита бъдещия управител на БНБ, а какво трябваше да го пита

Парламентарната група на ПП-ДБ се срещнала с шефа на Българска народна банка Димитър Радев и му задала безумни въпроси от вида на " може ли да сложим на еврото облика на св. Иван Рилски с християнски кръст? "

После решили, че " гледат в една посока " и ще го поддържат.

Ето част от същинските въпроси, които трябваше да му зададат:

1. Защо Българска народна банка позволи продажбата на Общинска банка на акционер, който няма транспарантен капитал и конструкция на ръководство? Възможно ли е зад тази непрозрачна конструкция на благосъстоятелност да стоят български политици-бизнесмени? Какви биха били следствията за финансовата непоклатимост на страната, в случай че тези политици-бизнесмени са обект на наказания от други страни, например " Магнитски "?

2. Защо Българска народна банка не изрази мнение, когато финансовият министър Горанов трансферира ББР на Министерство на стопанската система като принципал и икономическият министър Караниколов и изпълнителните шефове на ББР раздадоха близо 1 млрд.лв. огромни заеми? (В това число заемът на предприемач, който сега подава документи за покупката на Токуда банк.).

3. Не Ви ли се коства необичайно, че Кирил Петков влезе в политиката посредством рекламата за битката с проблемите в ББР, а сега поддържа преизбирането Ви?

4. Защо предложихте господин Миленков за подуправител на " Банков контрол ", като знаете #КОЙ предложи кандидатурата му за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФВБГ) преди този момент?

5. Защо не сменяте към този момент осма година госпожа Нели Кордовска от УС на ФГВБ, откакто е известно по какъв начин тя изтегли парите си от сметката си в КТБ в извънработно време и очевидно възползвайки се от информация, добита по длъжностен път?

6. През 2020 година ББР закупи акции на ПИБ на цена близо 80% над пазарната цена за рекапитализация на банката, с цел да може да се изпълнят условията на ЕЦБ за участие на страната ни в Банковия съюз. Вие, финансовият министър Горанов и Бойко Борисов твърдяхте, че ББР ще продаде тези акции и страната ще завоюва от тази интервенция. ББР не е продала акциите, страната не е спечелила, а финансовото положение на страната се утежнява (големи бюджетни дефицити, възходящ обществен дълг). Как страната ще си възвърне тази инвестиция? Не подведохте ли българските жители?

7. Защо казахте в Народното събрание, че ЕЦБ ще направи компромис с инфлационния аршин за еврозоната, като знаете, че това е невероятно?

8. Какво стана с задачата за присъединение през 2024 година, която бяхте обявили и по този начин ли ще стане и с задачата 1 януари 2025 година?

9. Как ще осъществим критерия за инфлация, с цел да влезем в еврозоната през 2025 година, откакто няма никаква антиинфлационна политика от бюджета и през днешния ден сме 5.4 процентни пункта над критерия? Пак ли ще чакаме за изключение, за което през февруари 2023 година при визитата си в София зам.-председателят на Европейска комисия Домбровскис сподели, че е невероятно да бъде направено?

10. Защо Българска народна банка осем години няма информационна политика и не може да изясни на българското общество за евентуалните изгоди и негативите от бързото присъединение на страната към еврозоната?

11. Българска народна банка има евентуално най-добре развитите стопански проучвания в страната. В ръководство " Емисионно " има дирекция и отдели, които изследват националната и интернационалната стопанска система. Защо Българска народна банка попречва уравновесеното пояснение на въпроса за резултатите от еврозоната върху българските жители и компании?

12. Поддава ли се Българска народна банка на политически напън, да не взе участие умело и независимо в представянето на евентуалните изгоди и негативи от присъединяване на страната в еврозоната?

13. Готова ли е ИТ инфраструктурата на Българска народна банка за въвеждане на еврото в страната, както и инфраструктурата за замяната на лев с евро - трезори, машини за обработка на банкноти и монети, бронирани камиони? Вие твърдяхте, че ще сме подготвени за присъединение през 2024 година, само че в годишния доклад на Българска народна банка няма нито едно изречение, което да дава оценка за нужните вложения и степента на тяхната комплектност.

Това е дребна част от същинските въпроси към Радев.

Вие допишете вашите.

---

Бел. ред. - текста на икономиста и политик Георги Кадиев препубликуваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР