Парламентарната група на Обединените патриоти има намерение да подготви законови

...
Парламентарната група на Обединените патриоти има намерение да подготви законови
Коментари Харесай

"Партиотите" се чудят как да ограничат писането на шльокавица

Парламентарната група на " Обединените патриоти " има желание да приготви законови ремонти, с които да се ограничи писането на текст на български език на латиница (на така наречен шльокавица - б.а.) в цифровите връзки. Днес депутатите доцент Милен Михов и проф. Станислав Станилов проведоха кръгла маса по тематиката, по време на която да се обсъдят вероятни разновидности за това. Националистите приготвят законопроект за българския език, който ще бъде импортиран в идващите седмици и би трябвало да включва такива оферти.

" Очевидно е, че цифровото пространство е освен забележителна част от нашето съвремие, само че ще продължава да има огромно значение в живота, бита и културата на целия свят. Съхраняването на българския език в това пространство ще е основно за запазване на българската просвета ", разгласи доцент Милен Михов.

В хода на полемиката представители на мобилните оператори оповестиха, че има консуматори, които избират да пишат български текст на латиница, защото кодирането разрешава да се изпрати по-голям текст на цената на едно мобилно известие. На кирилица по-дълго известие се кодира като две. Експерти обаче дадоха образец, че турската страна е съумяла " да извоюва " кодирането на брой знаци на турски език да е като брой знаци на латиница.

Представители на мобилните оператори обясниха, че това е обвързвано с интернационалните стандарти и е въпрос на процедура.

След полемиката доцент Михов разгласи, че ще се мисли нормативна уредба по какъв начин операторите и институциите да бъдат насърчени или задължени да изпращат известия единствено на кирилица.

" Обединените патриоти " не дадоха готовите текстове на законопроекта на медиите, само че доцент Михов стартира някои от концепциите им - имена на институции, улици и заведения да се изписват първо и наложително на кирилица, и след това - на латиница; на униформите на служителите на реда да не написа " Police ", а - " Полиция " ; уеб сайтът на Народното събрание да не се споделя parliament.bg, а народносъбрание.бг.

Депутатите желаят да запишат в закона да се предизвиква потреблението на " истинските български шрифтове в цифровите технологии, издателската и рекламната активност ", само че не стана ясно по какъв начин на процедура би се осъществило това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР