Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС внесе в парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла публично в деловодството на Народното събрание кандидатурата на Димитър Радев за шеф на Българската национална банка (БНБ), излиза наяве от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е импортирано през вчерашния ден от ръководителя на парламентарната група Десислава Атанасова.

От юли 2015 година досега Димитър Радев е шеф на Българска народна банка, като е определен от 43-ото Народно заседание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за систематичен риск, както и шеф за България в МВФ.

В претекстовете на вносителя се показва, че в мандата на Радев се реализира най-мащабния обзор на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 година Димитър Радев като шеф на Българска народна банка дружно с финансовия министър към този миг изпращат взаимно писмо за желанията на българските управляващи за присъединение към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев има нужното обучение, потвърден професионален опит и обществена известност за заемане на длъжността шеф на Българска народна банка.

До момента другата публично импортирана кандидатура за шеф на Централната банка е на Любомир Христов, повдигнат от ПГ на „ Възраждане “.

По-рано през днешния ден съпредседателят на ПГ на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) Кирил Петков сподели по бТВ, че през вчерашния ден са водили доста сериозен диалог с шефа на Българска народна банка. От диалога, който имахме, Радев сподели, че гледаме в една посока, разяснява Петков. Попитан дали ПП-ДБ ще поддържат номинация на Радев от страна на ГЕРБ, той посочи, че крайното решение на ПП-ДБ ще бъде взето след лидерски и национални препоръки на обособените обединения в обединението. Името на Даниел Лорер не е обсъждано като възможна номинация за Българска народна банка, уточни водачът на Политическа партия.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР