Парламентарната група на Движението за права и свободи ще подкрепи

...
Парламентарната група на Движението за права и свободи ще подкрепи
Коментари Харесай

Севим Али: 900 хил. български граждани между 16 и 65-годишна възраст нито учат, нито работят, нито са в бюрата по труда

Парламентарната група на Движението за права и свободи ще поддържа измененията в Закона за поощряване на заетостта.

Защото констатациите в отчета на Агенцията по заетостта от средата на март са, меко казано, стряскащи. Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи Севим Али по време на дебатите по законопроекта в пленарна зала.

900 хиляди български жители сред 16 и 65-годишна възраст нито учат, нито работят, сочи отчетът. 170 хиляди души от тях са младежи сред 16 и 29-годишна възраст.

Основните аргументи тези 900 хиляди български жители в работоспособна възраст нито да учат, нито да работят, нито даже да са регистрирани в бюрата по труда са неналичието на умения, здравни проблеми, фамилни спънки или географска раздалеченост.

Ще подкрепим този законопроект, тъй като той първо регламентира осведомителната съгласуваност сред Агенцията по заетостта и институциите за анализиране, търсене и контакт с лицата в трудоспособна възраст, които заради липса на умения и други бариери не могат да се възползват от услугите на Агенцията по заетостта, да си намерят работа, сподели Севим Али.

България сега е изправена пред редица провокации изключително в пазара на труда. Вече не приказваме за демографска рецесия, а за демографска злополука, акцентира националният представител от Движение за права и свободи. Той посочи, че да Движение за права и свободи тези хора са сериозен запас да заемат нишата в пазара на труда и по тази причина би трябвало да им бъде помогнато.

Вторият ни мотив да подкрепим законопроекта е, че дава опция на тези хора да се снабдят със документ, който ще валидира техните познания и умения, като по този метод те ще бъдат малко по-конкурентоспособни на пазара на труда, сподели още Севим Али. И заяви, че депутатите на Движението ще създадат своите оферти по текстовете преди второто им четене.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР