Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ и комитетът за

...
Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ и комитетът за
Коментари Харесай

ПАСЕ: Прекратяваме мониторинга над България, поздравления за напредъка в съдебната реформа

Парламентарната асамблея на съвета на Европа (ПАСЕ и комитетът за наблюдаване, заседаващ през днешния ден в Париж, предложи закриване на постмониторинговия разговор с България за следене на събитията в страната във връзка с върховенството на закона, демокрацията и правата на индивида в границите на своите периодически прегледи.

С приемането на отчета на Торхилдур Суна, Исландия, SOC) и Дебора Бергамини (Италия, EPP/CD), комисията поздрави България за превъзмогването на политическата рецесия и неустойчивостта (илюстрирани от петте следващи предварителни парламентарни избори през 2021-2023 г.) и фактът, че през юни 2023 година беше основано съдружно държавно управление.

„ Властите съумяха да съберат парламентарното болшинство, належащо за конституционни промени, както и за основаването на самостоятелна правосъдна система и гарантиране на устойчивостта на промяната “, споделиха парламентаристите. Конституционните промени в региона на правосъдната власт като цяло съставляват забележителен прогрес в осъществяването на уговорките и отговорностите на България, подчертаха те.

Комисията също по този начин приветства ограниченията, подхванати от управляващите за битка с корупцията по високите етажи на властта и приемането на Закона за битка с корупцията през октомври 2023 година Отбелязва, че е реализиран забележителен прогрес във връзка с свободата на изложение, отбраната на публицистите и лицата, подаващи сигнали, битката с насилието над дами и битката с езика на омразата.

Въпреки това комисията смята, че някои оставащи дефекти към момента изискват поправяне, по-специално във връзка с интеграцията на ромското население. Той прикани управляващите да продължат настоящата конституционна промяна и да решат други нерешени въпроси в тясно съдействие с Венецианската комисия.

Накрая комисията прикани управляващите да изпълнят рекомендациите на Групата страни против корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за възстановяване на осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида ( повече от 90 решения на Съда чакат осъществяване, над 50% са висящи от най-малко 10 години).

България се причисли към Съвета на Европа през 1992 година До 2000 година беше обект на цялостна процедура за парламентарен мониторинг. С Резолюция 1211 (2000) ПАСЕ реши да приключи мониторинга и да стартира разговор след мониторинга.

Източник:

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР