Паркирането в зелени площи, прахта по улиците и запрашаването от

...
Паркирането в зелени площи, прахта по улиците и запрашаването от
Коментари Харесай

Паркирането в зелени площи и строителството най-виновни за мръсния въздух в София |

Паркирането в зелени площи, прахта по улиците и запрашаването от строителни действия са имат максимален принос за мръсния въздух в София. 

25 на 100 от фините прахови частици се дължат на почва и прахуляк, разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова, като се базира на едногодишно проучване на Националния институт по метеорология и хидрология по поръчка на Столична община. 

23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на превоза е 9 на 100. В дните с превишения на нормите на ФПЧ се усилва делът на замърсяването от горене на дърва. 

Използвали сме най-съвременната рецепторно-моделна система на Американската организация за океаните и атмосферата за проучване на произхода и преноса на въздушните маси, свързани с концентрацията на фини прахови частици, сподели проф. Христомир Брънзов – шеф на Национален институт по метеорология и хидрология. Изследванията са направени в две лаборатории – в България и в Хърватска, направено е и междулабораторно съпоставяне с Финландския Метеорологичен Институт. 

За идната година Следствен отдел към окръжна прокуратура залага нарастване от 30% на средствата за миене на улици. 

За да понижим разнасянето на пръст от коли, които стопират на зелени площи, разработихме специфична стратегия за облагородяване на такива пространства. Заедно с кметовете на региони идентифицирахме 73 такива кални точки и отделяме бюджет от 1,2 млн. лева Първите три региона, които ще получат финансиране за оформяне на паркинги, затревяване, засаждане на дървета и ограждане, са „ Овча купел “, „ Красна поляна “ и „ Надежда “, прецизира столичният кмет. 

Продължават и инспекциите на строителни обекти и камионите, които превозват строителни материали и боклуци. От началото на годината са направени над 1900 инспекции и са формирани над 400 акта.  

От октомври са почнали и инспекциите за качеството на дървата за отопление, които се продават. Направени са 25 инспекции на търговски обекти взаимно с районната ревизия по горите, задачата е дървата да дават отговор на стандарт за мокрота, създаден по гледище на Фандъкова, с цел да се понижи пушекът от тях. 

Фандъкова напомня, че от няколко години са обособили места, на които жителите, могат да оставят старите си автомобилни гуми след тяхната промяна, както и контейнери за събиране на остарели облекла, за " да не попадат тези боклуци в печките на недобросъвестни жители ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР