Пържената храна е вредна - това е нещо, което знае

...
Пържената храна е вредна - това е нещо, което знае
Коментари Харесай

Безопасно ли е готвенето с растителни масла?

Пържената храна е нездравословна - това е нещо, което знае всеки. Оттам нататък следват разнообразни теории, които изясняват, че в случай че пържим със зехтин или слънчогледово олио, то храната към този момент не е нездравословна. Има и други разяснения, съгласно които вредата се дефинира от количеството лой, температурата на пържене и други фактори. Каква е истината?

Учени от Оксфорд са открили, че растителните масла не са по никакъв начин безвредни. При нагряване концентрацията на алдехиди се усилва доста. Органичните съединения пък от своя страна покачват риска от онкологични болести, заболявания на сърцето и деменция.

Пържената риба с картофи е изключително нездравословна храна, съгласно проучванията, а в това време е доста употребявана в западната хранителна диета. Проведените опити са открили, че при приготвянето на хрупкавите риби с картофки токсичните субстанции надвишават до 200 пъти безвредните равнища за деня.

При пържене с краве масло или свинска мехлем се отделят по-малко алдехиди още веднъж съгласно това изследване.

Откъде идва визията, че пържената храна е нездравословна за сърцето?

Когато храната се пържи, тя става по-калорична. При топлинната обработка продуктите поемат част от мазнината. Храните, богати на мазнини, в дълготрайна вероятност водят до повишение на холестерола и оттова до нараснало кръвно налягане, а те са рискови фактори за сърдечни болести. Мазната храна е равнозначна на висок калориен банкет, затлъстяване, диабет и оттова следват животозастрашаващите последствия за здравето.

 готвене с олио

При пържене с растителни мазнини се образуват трансмазнини. Този развой е прочут като хидрогениране. Простият химичен развой трансформира потребни хранителни субстанции в рискови за здравето съединения. Това става обаче при доста висока температура.

Съдържанието на трансмазнини се усилва и при наново потребление на едно и също лой при пърженето. Само зехтинът и кокосовото масло са устойчиви на високи температури и по тази причина този развой не се следи при тях.

За да стане потреблението на пържени с растителни масла храни в действителност грозящ здравето, от значително значение е честотата на хранене с храни, приготвени посредством пържене.

Ако те участват епизодично в хранителната диета, рискът се тушира. Когато пържената храна е главен тип в менюто, това без подозрение покачва заплахата от развиване на злокачествени болести или сърдечни проблеми.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР