Парите в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна

...
Парите в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна
Коментари Харесай

Парите за гарантиране на пенсиите се удвоиха, но не стигат

Парите в Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд, към този момент са 3,936 милиарда лв. към края на февруари тази година, регистрира Министерство на финансите. От тях 3,893 милиарда лв. са подадени в обособена сметка в Българска народна банка.

Само през месец февруари по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 10,25 млн. лева Натрупаните лихви са в размер на 11,25 млн. лева

208,51 млн. лв. са постъпили в Сребърния фонд през предходната година, като приходите от лихви са били близо 100 млн. лв.. За съпоставяне през 2022 сумата, трансферирана във фонда е много по-малка – 144,56 млн. лв., като приходите от лихви са били едвам 11 млн. лв..

Стигат ли парите в Сребърния фонд за погашение на пенсиите

В същото време разноските за пенсии за 2023 година към този момент надвишават 19 милиарда лева - с 3,5 милиарда лева, или с 22,3%, повече по отношение на 2022 година

Сребърният фонд беше основан през 2007 година с към 2 милиарда лева, само че за 15 години парите в него подари не са се удвоили. Предназначението му е да поддържа пенсионната система, само че действително средствата в него не биха стигнали за погашение на пенсиите даже за месеца.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР