Парите, с които ще бъдат платени осемте изтребителя F-16 и

...
Парите, с които ще бъдат платени осемте изтребителя F-16 и
Коментари Харесай

Депозират парите за F-16 в банка в Ню Йорк

Парите, с които ще бъдат платени осемте изтребителя F-16 и тяхната екипировка, няма да бъдат платени още в този момент, а ще се подават в нюйоркска банка, откъдето производителят ще има достъп до тях, стана ясно от изказване тази заран по БНР на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Не съм в течение не детайлностите по договарянията за закупуване на изтребителите F-16 и не мога да кажа какви разновидности е имало за заплащането им, съобщи Стоянова.

„ Това, че би трябвало да се платят авансово не е тъкмо – те не се заплащат авансово, просто парите за тези самолети – 2,126 милиарда, ще преведени по наша сметка, подадени във Федералната банка на Ню Йорк и там ще чакат за заплащане тогава, когато има избрана свършена работа. Така че не бихме могли да кажем, че това е заплащане, само че от позиция на бюджета е заплащане “, разяснява Стоянова.

Според нея сега България е в извънредно положително финансово положение.

„ Освен това не по-малко значимо е това, че има над 10 милиарда свободни средства във фискалния запас – т.е. имаме подготвени пари, които можем да преведем още на следващия ден. И считам, че по-подходящо време от това – да се разплатим за тази голяма покупка, която ще се направи тази година, надали ще се откри “, акцентира Менда Стоянова.

Вероятно ще приключим година на кешов недостиг под 2%, както е записано в българския закон и в разпоредбите от Маастрихт, сподели още тя във връзка устрема на България да се причисли към „ чакалнята “ еврозоната – ERM II.

„ По-важното е, че по европейската методология дефицитът не се регистрира на кешова база, а на това, какъв ангажимент е стихотворец и по кое време ще бъде изпълнен. В този смисъл по европейската методология България няма да бъде на недостиг тази година “, добави Стоянова.

И уточни, че сумата на дотациите на партиите не ѝ е мястото в Закона за държавния бюджет, а в Закона за политическите партии.

Парите от 1 лев дотация няма да стигнат на ГЕРБ в този размер, в който до момента и нашата, и други партии са имали изборни и други акции, настоящи разноски, поддържка на офиси, сподели още тя.

„ Не се тормозя, че ще има финансиране от юридически или физически лица, тъй като това съставлява безусловно транспарантно финансиране “, посочи Менда Стоянова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР