Парите които БНБ годишно изразходва за възнаграждения не са най-важното

...
Парите които БНБ годишно изразходва за възнаграждения не са най-важното
Коментари Харесай

БНБ ще изхарчи 35 милиона лева за заплати през 2020

Парите които Българска народна банка годишно изразходва за хонорари не са най-важното перо в бюджета ѝ, само че сигурно е най-интересно за обществото и е едно от най-големите. Не е най-важно, тъй като Българска народна банка въпреки и държавна, не е бюджетна институция. Тя сама изкарва, освен това на пазарен принцип и при нормативни ограничавания, парите за своята прехрана. За разлика от министерствата и други бюджетни структури, чиито чиновници получават заплатите си напълно с помощта на налозите и таксите, които компаниите и жителите заплащат.

Така че по предписание не е редно да гледаме в джоба на хората на която и да е институция, когато тя сама си изкарват парите. Не е редно, само че е публично признато, като това любознание е добре аргументирано с красиви формулировки като " бистрота " и " публичен интерес ". Човек ще каже, че държавни администрации като Националната организация за приходите Агенция " Митници " и други сходни, забележете, бюджетни структури, по-малко се нуждаят от бистрота и от публичен интерес. Дали обаче обществото знае за разноските им за хонорари, за това по какъв начин те се образуват, за това какъв брой получават шефовете им и за междинния размер на възнаграждението по другите групи личен състав?

Що се отнася до Българска народна банка цялата тази информация се разгласява всяка година в отчета за бюджета и по-късно в доклада за осъществяването му. Според този отчет за 2020-а за хонорари на списъчния състав на Българска народна банка са планувани 34 658 хиляди лева, които се усилват с 3360 хиляди лева, или с 10.7% по отношение на 2019 година Според отчета на Българска народна банка това нарастване на средствата за хонорари на списъчния състав се дължи на няколко фактора: 6.0 хиляди лева (0.02%) за доплащане за по-висока персонална квалификация; 191 хиляди лева (0.6%) за доплащане за добит стаж и професионален опит; 1561 хиляди лева за реализиране на 5-процентно нарастване на главните заплати на служителите; 1197 хиляди лева (3.6%) за кариерно развиване на чиновниците от групи " управителен личен състав " и " експерти " ; 405 хиляди лева (1.3%) в осъществяване на условията на ЗБНБ, включително 79 хиляди лева (0.3%) за хонорари на членовете на Управителния съвет.

В отчета на Централната банка се акцентира, че плануваното повишаване отразява нормативните условия в Закона за Българска народна банка, повишаването на работните заплати в браншове, които са в директна конкуренция за работна ръка с Българска народна банка, инфлацията при потребителските цени, както и обществено оповестеното нарастване на заплатите в бюджетния бранш с 10%.

Съгласно член 23, алинея 3 от Закона за Българска народна банка възнагражденията на чиновниците в Българска народна банка не може да са по-ниски от тези на чиновници със сходни функционалности в други банки. Проучването, което Централната банка е направила заа равнищата на хонорари в банките към 1 юли 2019 година е посочило закъснение за чиновниците от група " поддържащ личен състав " с 6.54% по отношение на възнагражденията на чиновници със сходни функционалности в банките.

С оглед превъзмогване на компликациите, свързани с набирането и задържането на висококвалифицирани експерти по осведомителни технологии, е планувано увеличение с 6.61% на средствата за хонорари на чиновниците на Банката, попадащи в подгрупа " информатици ".

В отчета си Българска народна банка осведоми, че на съображение заложените фактори и по отношение на плануваното в бюджета за 2020 година нарастване на средствата за хонорари на чиновниците с 10.4% междинните общи месечни хонорари по групи личен състав през 2020 година се чака да бъдат следните: " управителен личен състав " - 5777 лева, " експерти " - 2657 лева, и " поддържащ личен състав " - 1467 лева

Проведеното към 1 юли 2019 година изследване на равнищата на възнагражденията в банките демонстрира закъснение с 6.17% и на междинните общи месечни хонорари на членовете на Управителния съвет на Българска народна банка спрямо възнагражденията на ръководителите в банките. Във връзка с това месечните хонорари на членовете на Управителния съвет за 2020 година се дефинират, както следва: 17 888 лева за управителя; по 15 332 лева за подуправителите и по 5111 лева за другите членове.

Разходите за хранителни запаси на отговорностите към личния състав по МСС 19 " Доходи на наети лица " за 2020 година са в размер на 1115 хиляди лева, като са увеличени със 117 хиляди лева в резултат на предвижданото повишаване на възнагражденията по отношение на одобрените за 2019 година

Планираните разноски за хонорари на несписъчния състав на Банката възлизат на 200 хиляди лева и остават непроменени по отношение на 2019 година

За обществена активност са планувани 2364 хиляди лева, или 2.0% от общите разноски, като по отношение на одобрения бюджет за 2019 година тези разноски се усилват с 0.6%. Разходите за обществена активност включват групово обезпечаване на чиновниците против опасности, свързани с живота, здравето и работоспособността им, в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване, прехрана на обществени обекти, здравно обслужване, средства за обществен статус на чиновниците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР