Парите, използвани за подкупа, заради който бяха задържани кметът на

...
Парите, използвани за подкупа, заради който бяха задържани кметът на
Коментари Харесай

ОБЗОР: Парите от подкупа на Иванчева върнати на Ваклин

Парите, употребявани за подкупа, поради който бяха арестувани кметът на " Младост " и още двама, са върнати на Александър Ваклин, за който се споделя, че ги е дал на проверяващите органи при акцията за корупция против Десислава Иванчева, зам.-кмета Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, осведоми Българска телеграфна агенция. Това стана ясно от пледоарии на юристите на тримата обвинени по време на правосъдния развой, в края на който ще стане ясно дали съдът ще почете настояването на прокуратурата лицата да останат за непрекъснато в ареста.

Според юристите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, има подписан протокол за връщането на парите на 17 април и надлежно сега липсва материално доказателство. Адвокатите и на тримата споделиха, че това значи липса на предмет на делото. Те означиха и че няма позволение на съда за белязване на банкнотите. Прокуратурата съобщи обаче, че парите са налични.

Според Марин Марковски, юрист на Десислава Иванчева, няма нито едно доказателство, че тя е поискала рушвет. По думите му, в обясненията на Дюлгеров има несъгласия и грешки. Марковски сподели още, че в показанията на Александър Ваклин, който е дал парите за подкупа, не се споделя, че Иванчева му е желала пари. Марковски сподели още, че има мощни строителни ползи в кв. " Младост ", тъй като им се пречи да строят.

От пледоарията на Иван Иванов, един от юристите на Биляна Петрова, стана ясно, че от 13.00 часа в деня след задържането й до 18.20 ч., когато е била привлечена като обвинена, е била непозволено арестувана. Според прокуратурата през това време тя е била свободна, само че отбраната отвърна, че в този интервал Петрова не е имала персонални документи и е била под защита. Също по този начин на Петрова няколко часа не й е било позволено да отиде до тоалетна в деня на задържането й и това е станало на по-късен стадий, като тя е била с белезници придружавана от служителка от службите.

Пред медиите юристът на Петко Дюлгеров Мариана Тодорова сподели, че парите за подкупа са върнати на Ваклин от чиновник в КПКОНПИ. Тя обаче не е видяла в кориците на делото да има протокол, че парите са дадени назад отново на прокуратурата. И добави, че не излиза наяве кой е белязал парите. В показанията на Дюлгеров, при задържането му, се споделя, че той е бил издирван неведнъж от Ваклин за бързо напредване на кореспонденция, която е била забавена в община " Младост ".

" Да, моят клиент в наличието на длъжностен бранител е споделил, че е получил пари от господин Ваклин ", сподели Тодорова и добави, че на Дюлгеров са му обещани от Ваклин 10 % от парите. Но посочи, че не излиза наяве на никое място за какво Ваклин е дал пари на Дюлгеров.

Адвокат Тодорова сподели още, че по делото все още няма приложени СРС-та, само че прокуратурата посочи, че занапред те ще бъдат приложени.

Мариана Тодорова сподели, че всеки самичък може да си отговори на въпроса дали по-късно към делото може да се приложи протокол, че парите върнати на Ваклин са предадени назад на прокуратурата. И изясни, че в случай че подобен документ се появи, то прокуратурата не е предоставила на съда всички налични доказателства при разглеждането на ограниченията на обвинените.

Съдът се отдръпна, с цел да вземе решение какви ограничения за неотклонение да дефинира на обвинените.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР