Парите, изплатени като компенсация на семействата за смъртта им в

...
Парите, изплатени като компенсация на семействата за смъртта им в
Коментари Харесай

Руската икономика е наводнена от торби с кеш извън банките frognews.bg

Парите, изплатени като отплата на фамилиите за гибелта им в размер на 5 млн. рубли (грубо 60 хиляди щ. долара) на човек, отвън неполучените заплати, нормално идват в торби, настояват няколко дами, пътували в страната да си ги вземат и разговаряли с публицисти на организация “Блумбърг ” единствено с първите си имена.

 

Мнозинството от тях са били инструктирани да не подават кеша в банки. Една от тях – Оксана от региона на Урал, е споделила, че не желае проблеми с данъчните служби и че няма документи за засвидетелствуване на произхода им. Тя е споделила, че “Вагнер заплаща всичко належащо ” и че “вече е купила апартамент ”.

 

Финансирането на бойците от сухопътните формирования, наети от “Вагнер ” да се бият в Украйна – 50 хиляди на брой съгласно Вашингтон – трансформирало се в парично кранче, е един от няколкото източници на банкноти, просмукващи се в съветското стопанство. Количеството рубли е ослепителен образец за изкривяванията, породени от войната, която към този момент е в 16-ия си месец.

Сумата от пари в обращение набъбва с рекордна скорост от септември 2022-а когато съветският президент Владимир Путин разгласи първата готовност в Русия след Втората международна война, довела до отлива на спомагателен кеш от общ 2.2 трлн. рубли от банките, по сметки на икономическия екип на “Блумбърг ”.

 

Предвид рестрикциите върху банковите преводи, потреблението на хартиени пари става все по-широко публикувано за издължаване на външни търговски покупко-продажби. Този способ прониква и в окупираните елементи на Украйна, където Русия вкарва личната си валута, а останалите варианти за заплащания са лимитирани.

 

Оглавяваната от близкия до Путин глобен предприемач Евгени Пригожин частна войска “Вагнер ” влезе в Украйна още през март 2022-а и, съгласно мълвата, е нараснала състава си със пандизчии от съветските затвори. Пригожин не се пробва да скрие по какъв начин заплаща на бойците си.

 

В коментар, оповестен през този месец от компанията му “Конкорд ”, той сподели, че подчинените му “получават всичките си пари в брой ”.

 

“Хората от наказателните колонии отиват на война, с цел да могат руснаците да си седят вкъщи до печките и да се топлят ”, разяснява Пригожин. И разяснява, че “те умират за този черен кеш ”. Източниците на средствата на Пригожин не са ясни, само че присъединяване му във войната значи, че още източници за военни разноски са отвън формалните салда.

По оценка на икономисти, увеличеното потребление на кеш може да е удостоверение за разнообразни промени в съветската стопанска система и нито една от тях – добра. Растящото търсене на пари в брой демонстрира по-ниско доверие в локалните банки, по-голямо безпокойствие за несигурното бъдеще измежду семействата, които избират да държат кеш макар инфлацията, и възходящ дял на сенчестото стопанство и нарушавания на данъчната дисциплинираност, разяснява Банкер.

 

Путин дава обещание неограничени разноски за военните дейности. Отговорността за контрол на системата на кеша в обращение на заместник-председателя на “Банк России ” Сергей Белов – боен офицер, който дава отговор и за специфичните институции, насочващи средства от държавния бюджет към войските на фронта.

 

В отговор на питане за коментар, Руската централна банка показва няколко евентуални аргументи за така наречен “повишено търсене ” на пари в брой от последното тримесечие на 2022-а. Сред тях са “вероятното в допълнение ” ползване на банкноти в “новите райони ” на Русия – частите от Източна и Южна Украйна, анексирани от Путин през септември 2022-а. “Банк России ” припомня и ролята на заплащанията в обществения бранш, част от които хората избират да теглят в брой, както и задоволяването на потребностите на туристите по време на майския празничен сезон в Русия.

 

Официални съветски представители, осведомени с данъчните въпроси, акцентират, че парите, предопределени за военните, в това число и за постоянните войски, са главният фактор за повишаването на ролята на кеша. Те считат, че избягването на данъчни отговорности надали ще играе значима роля.

 

За разлика от 90-е години на предишния век, когато работодателите плащаха на чиновниците си в брой, с цел да не бъдат облагани с налози, през днешния ден мисленето е по-различно, показва Олег Виюгин – някогашен почитан централен банкер и чиновник във финансовото министерство.

 

Той разяснява, че “данъците са на същото ниво, което е задоволително и за семействата и за бизнеса ”. И това, което се е трансформирало, е “че има нов източник на търсене на кеш, обвързвано със специфичната военна интервенция ” – термина, който Кремъл употребява за войната в Украйна.

 

Руснаците теглеха всеобщо парите си от банките през февруари 2022-а когато москва разпореди нахлуването на украинска територия. Но този порив се оказа временен, тъй като “Банк России ” върна парите във финансовата система под формата на изключително нарастване на лихвените проценти, разрешило за възобновяване на доверието.

 

Динамиката в наши дни не е по-различна. Парите в обращение бележат десети следващ месец на непрестанен напредък, надхвърлил с към 1.4 трлн. рубли предходния най-много от март 2022-а, по оценка на “Банк России ”. Това е времевата рамка, съвпадаща с оповестената готовност от Кремъл и офанзивите на паравоенната формация на “Вагнер ” в източния украински град Бахмут – най-продължителната и кръвопролитна борба от войната до момента.

 

Освен че предлага по-ранно освобождение на направилите престъпни закононарушения, оживели шест месеца на фронта, бойците на “Вагнер ” получават и заплащания, в това число награди и месечни заплати от 240 хиляди рубли. По информация на военната формация, при завземането на Бахмут са били убити 20 хиляди бойци, което значи 100 милиарда рубли единствено за компенсации.

 

“Вагнер ” не е записана данъчно в Русия, заради което реализира бизнеса си в кеш, само че получава финансиране от държавния бюджет, твърди Марат Габидулин – полеви пълководец на милициите в Сирия, свързани с групировката.

 

Договорите се подписват с друга компания на Пригожин, а парите в брой се доставят няколко пъти месечно с кола до базата му в Южна Русия. Всички заплащания, в това число награди, разноски за погребения и други са единствено кеш, разпределен в пликове.

 

Тези промени принуждават огромни елементи от стопанството да работят “под прикритие ”, което покачва риска и несигурността на стопанската система.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР