Париж. Отношенията между Франция и Обединеното кралство са на най-ниската

...
Париж. Отношенията между Франция и Обединеното кралство са на най-ниската
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Париж. Отношенията сред Франция и Обединеното кралство са на най-ниската си точка за последните години, написа Le Monde . Както напомня вестникът, напрежението сред страните още веднъж ескалира в петък, 26 ноември - по-малко от 48 часа след гибелта на 27 мигранти (включително седем дами и три деца) в Ламанша - след публикуването в „ Туитър “ на писмо от английския министър председател Борис Джонсън до президента Еманюел Макрон още преди посланието да бъде изпратено до Елисейския замък.

Както оповестява вестникът, в писмото ръководителят на английското държавно управление предлага на „ скъпия Еманюел “ да подпише съглашение за изпращане на всички незаконни имигранти, които са минали Ламанша, назад във Франция. Учтивите апели не помогнаха: Елисейският замък одобри самодейността, както всъщност, по този начин и по форма, като провокация, показва вестникът. Еманюел Макрон отговори, че е „ сюрпризиран от методите “ на министър ръководителя, „ тъй като те не са съществени “. „ Един водач не поддържа връзка с различен по тези въпроси посредством туитове и писма, които се разгласяват до обществеността “, сподели той възмутено.

Лондонската маневра беше счетена за толкоз несъответствуваща, че вътрешният министър Жералд Дарманен реши да изключи английския си сътрудник Прити Пател от листата на поканените на срещата на европейските министри по въпросите на миграцията, планувана за неделя. Въпреки гнева на френския президент Борис Джонсън „ не съжалява “ за изпращането на писмото, сподели представител на Даунинг стрийт 10. Според него посланието е написано в „ дух на съдействие и партньорство “.

Дали френско-британските връзки са достигнали точка, от която няма връщане обратно, пита вестникът. „ Този блажен звук, този метод да сочите с пръст Франция и да извършите писмото обществено притежание е доста огромна неточност. Борис Джонсън, преди всичко, искаше да се обърне към консервативните депутати и необятната английска общност, откакто рецензиите се ускориха, че е „ изгубил хватката си “, сподели някогашният консултант по сигурността на държавното управление на Камерън и някогашен дипломат на Обединеното кралство във Франция, арбитър Питър Рикетс.

„ От френска страна анулацията на поканата на Прити Пател за срещата на европейските министри в неделя също е неточност. В такава обстановка разговорът е значим и тази среща сигурно би била потребна “, съжалява от своя страна някогашният посланик и пълновръстен член на Камарата на лордовете. „ Двамата водачи се бият като възпитаници, единствено два дни след нещастието в Канала... Джонсън и Макрон бъркат еднообразно “, сподели Муджтаба Рахман от изследователската компания Eurasia.

Поредната борба във всеки случай демонстрира степента на загуба на доверие сред Франция и Обединеното кралство, заключава вестникът. Отношенията сред двете прилежащи страни - постоянно в положение на леко съревнование, само че в това време сходни в колониалното си минало, искания за интернационално въздействие, икономическа и военна мощност - постоянно са били сложни, само че Брекзит ги скапе за дълго, смята Le Monde.

Както отбелязва вестникът, Еманюел Макрон зае твърда линия по време на договарянията за „ развода “ сред Лондон и Брюксел, а поддръжниците на Брекзит, които в този момент седят в английското държавно управление, не са не запомнили за това. От своя страна френските дипломати, които с подготвеност разказват Борис Джонсън като променлив политик, не могат да се примирят с отхвърли му да извърши изискванията на съглашението, което самият той подписа в края на 2019 година В момента английският министър председател се пробва да реализира сериозна проверка на Северноирландския протокол, който контролира статута на Северна Ирландия след Брекзит, напомня вестникът.

Според вътрешния кръг на френския президент утежняването на връзките с Лондон стартира сега, когато Борис Джонсън открива, че Брекзит няма да извърши обещанията. Но същинският преломен миг е било оповестяването на тройния съюз АУКУС на 15 септември. Френските управляващи „ претърпяха като контузия “ отхвърли на Австралия да сътрудничи и да избере съюз с Вашингтон и Лондон при построяването на атомни подводници. Париж претърпя това изменничество още по-тежко, като се има поради, че в това време Борис Джонсън шумно празнуваше успеха на „ Глобална Британия “.

Според френските управляващи Джонсън продължава да играе същата игра: при затворени порти английските чиновници показват най-тясно съдействие, само че след приключването на делата държавният глава споделя на английските медии друга история, в която Франция е непрекъснато е упрекната. По-специално, единствено часове след нещастието в Ламанша, Джонсън не се поколеба да упрекна Париж, като изрази страдание, че му е „ мъчно да убеди някои от нашите сътрудници, изключително французите “, да одобряват предлагането да се изпрати английска полиция като подкрепление, с цел да наблюдавате плажовете на Кале.

Политическият подтекст и в двете страни единствено изостря това двустранно напрежение, показва още вестникът. Във Франция предизборната акция, съсредоточена върху въпросите на сигурността, изисква от президента да отхвърли всевъзможни обвинявания, че е мек. Темата за миграцията също е доста сензитивна в Обединеното кралство, защото усилването на граничния надзор беше едно от главните обещания на Брекзит. Освен това Джонсън е под напън от личния си лагер след поредност от политически неуспехи, които тласнаха консерваторите под лейбъристите в изследванията на публичното мнение.

В този отровен подтекст Париж също упреква Лондон, че употребява въпроса за лицензирането на френските риболовци за свои лични цели. В петък последните затвориха за малко терминала на тунела под Ламанша и попречи на фериботите да идват в пристанищата на Кале, Уистреам и Сен Мало, с цел да изрази раздразнението си.

„ В актуалната обстановка наподобява мъчно да се откри общ език сред Лондон и Париж “, съжалява Рикетс. Въпреки това, с цел да се избегнат по-нататъшни нещастия в Ламанша, броят на прекосяванията през който се е утроил за една година, ще се изискват отстъпки и от двете страни, отбелязва вестникът.
***
Лондон. Правителството на Англия дава обещание „ страхотна Коледа “ на хората, които си слагат бустерна доза, с цел да максимизират отбраната против новия Covid-вариант Омикрон, написа The Times . Междувременно от 4 часа сутринта през днешния ден в страната са в действие нови ограничения за ограничение на разпространяването на Covid, по-специално на новия вид Omicron. Отново са наложителни маските за лице в магазините и публичния превоз. Всички идващи ще би трябвало да минават карантина и да си създадат PCR тест, без значение от имунизационния им статут.

Министърът на опазването на здравето на Обединеното кралство Саджид Джавид сподели, че хората би трябвало да продължат с коледните проекти както нормално и че държавното управление „ не е близо “ до решение за налагане на спомагателни ограничавания. Той уточни, че държавното управление ще се оправи с новия вид посредством „ турбо-заредена “ стратегия за бустъри.

Всички възрастни ще дават отговор на изискванията за трети дози доста по-рано от плануваното, като нови насоки се чакат до дни. Джавид даде обещание нова политика „ доста скоро “ и заяви, че е изискал от здравната система да бъде подготвена да ползва доста повече ваксини всеки ден.

Законите, изискващи маски за лице в магазините и публичния превоз, дружно с новите правила за карантина за всички пътуващи във Англия влязоха в действие от 4 часа сутринта. Министрите споделиха, че това е „ симетричен “ отговор на появяването на вид, който съгласно учените може да е най-опасният до момента.

В неделя Англия записва и третия си случай на „ омикрон “ вид на Covid, страната се готви за забележителен брой през идващите дни.

Досега 17,6 милиона души в Обединеното кралство са си сложили бустерни инжекции. Вчера бяха приложени 450 480 дози, а програмата е приблизително 2,5 милиона на седмица.

Според данните на Our World In Data, 68,9% от популацията на Англия, или 46,3 милиона души, имат сложени две дози ваксина против Covid. 75,7% към този момент са приели най-малко по една доза.
***
Лондон. Министрите на опазването на здравето от седемте най-богатите демокрации в света ще се съберат в понеделник, с цел да обсъдят новия вид на ковид, омикрон, заяви държавното управление на Обединеното кралство в неделя, представено от европейската редакция на Politico .

Спешната среща на Г-7, свикана от председателството на Обединеното кралство, ще разиска развиването, обвързвано с разпространяването на новия вид, се споделя в изказване на държавното управление.

Южна Африка предизвести света за „ омикрон “ в петък, откакто записва внезапен скок в случаите в продължение на седмица, евентуално свързани с новия вид, който има забележителен брой разновидности. Има опасения, че тези разновидности ще създадат сегашните ваксини по-малко ефикасни.

Страните от Европейски Съюз, както и Обединеното кралство, Канада и Съединени американски щати са лимитирали полетите до и от доста страни в Южна Африка. Но случаи на новия вид към този момент са открити в континентална Европа и Обединеното кралство, като Нидерландия оповестява за минимум 13 случая от полет от Южна Африка.

Г-7 ще събере министрите на опазването на здравето от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Изявлението на Обединеното кралство, оповестяващо срещата, също удостовери, че маските за лице в страната към този момент ще бъдат наложителни в магазините, банките, пощенските служби, фризьорите и в градския превоз от вторник.

Отделно Министерството на образованието „ настоятелно посъветва “ от понеделник всички възпитаници, чиновници и гости да носят маски за лице.

Също от вторник всички пасажери, които се връщат в Обединеното кралство от която и да е страна, ще би трябвало да си създадат PCR тест, без значение от имунизационния статус, както и да се самоизолират, до момента в който излезе негативен резултат от теста. Безплатните проби на Националната здравна работа няма да са годни за тази цел; тестванията би трябвало да бъдат закупени от частни снабдители.
***
Каракас. Представителите на Европейския съюз, които отидоха да следят районните избори във Венецуела, са били „ делегация от шпиони - те не бяха наблюдаващи “, сподели президентът на южноамериканската страна Николас Мадуро в неделя, представен от EU Observer .

„ Те гледаха да опетнят изборния развой [в техния доклад] и не можаха “, сподели той. Наблюдателите споделиха, че вотът е бил по-добър от предходните, само че се оплакаха от „ разширено потребление на държавни запаси в акцията “ и забавяния при отварянето на изборните секции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР