Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир.

...
Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир.
Коментари Харесай

Старозагорската митрополия събира дарения за Шипченския манастир

Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир. Под северната й фасада мястото е лимитирано за гости. Специалисти обявиха, че градивното положение на кулата, която е построена преди 120 години от тухли е обезпокоително. Храмът е монумент на културата от национално значение. Тя е включена в листата на Стоте национални туристически обекта. Изграден по самодейност на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева. Средствата за построяването са набрани от дарения. Строежът приключва през 1902 под управлението на съветски архитекти. През 2003-та година, съветска компания извърши наново позлатяване куполите на храма. Влагата и вибрациите от камбаните разрушават неповторимата кула на камбанарията. Голямата 12 тонна камбана не се бие, с цел да не се усилят вредите.

Експертиза на кулата е правена от специалисти на института по архитектура. Австрийска компания е направила разбор и е предложила точните химически субстанции, с които да се запечата кулата, както и е в подготвеност да създаде тухли с идентична конструкция, като тези с които е издигната.

От Старозагорската митрополия оповестиха дарителска акция за ремонта и възобновяване блясъка на неповторимата черква в Шипка.

Банка ДСК, Ст. Загора,

Фонд „ Църкви и Манастири "

IBAN: BG84TSA93000005734285

BIG: STSABGSF

с категорично упоменаване, че дарението се прави за ремонт и реституция на камбанарията при храм „ Рождество Христово " - Шипченски манастир.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР