HRW, ООН вдигат тревога във връзка с обвиненията в изнасилване срещу суданските RSF

...
Паравоенна група в центъра на четиримесечния конфликт в Судан беше
Коментари Харесай

Паравоенна група в центъра на четиримесечния конфликт в Судан беше избрана от водеща правозащитна група и 30 експерти на ООН, обвинени в извършване на изнасилване и сексуалното насилие срещу жени в отделни изявления.

Судан изпадна в хаос на 15 април, след като тлеещото напрежение между паравоенната група, Силите за бърза поддръжка (RSF), и суданските въоръжени сили избухнаха в открити битки.

Базираната в Ню Йорк Human Rights Watch заяви в четвъртък, че групата RSF очевидно е насочена към неарабски жени и момичета в региона на западен Дарфур, както и към активисти, документиращи нарушения на човешките права по време на конфликта.

„Силите за бърза подкрепа и съюзническите милиции изглеждат отговорни за зашеметяващия брой изнасилвания и други военни престъпления по време на атаката им срещу Ел Генейна“, каза в изявление Белкис Уил, директор по кризи и конфликти на HRW.


„Съветът за сигурност на ООН трябва да покаже на отговорните за злоупотребите, че светът наблюдава, като предприеме спешни стъпки, за да сложи край на тези зверства.“

HRW заяви, че е документирал 78 жертви на изнасилване между 24 април и 26 юни.

Служители на ООН предупредиха през юни, че боевете в Дарфур са придобили етническо измерение, като RSF и съюзническите милиции са насочени към африканските общности.

Дарфур беше сцена на геноцидна война в началото на 2000-те години, когато подкрепяните от държавата арабски въоръжени групировки, известни като Джанджавид, бяха обвинени в широко разпространени убийства, изнасилвания и други жестокости. По-късно Janjaweed еволюира в RSF.

Няколко жертви, избягали от Дарфур за съседен Чад, казаха на HRW, че са били набелязани, защото са от общността на африканските масалити или защото са активисти, докладващи за конфликта. Най-малко една жертва каза, че е бременна, след като е била изнасилена от военизиран член.

В доклада правозащитната група посочва, че е разговаряла с девет жени и едно момиче, които са казали, че всички са били жертви на изнасилване, четири от няколко мъже.

HRW разговаря и с четири жени, които са станали свидетели на сексуално насилие, както и с петима доставчици на услуги, включително медицински работници, които са предоставили подкрепа на жертвите в Ел Генейна, столицата на Западен Дарфур.

Разследване на военни престъпления

Също в четвъртък група от 30 независими експерти на ООН изразиха тревога от съобщенията за „широко разпространено използване на изнасилване и други форми на сексуално насилие“ от RSF.

„Стотици жени са били задържани от RSF, държани в нечовешки или унизителни условия, подложени на сексуално насилие и са уязвими на сексуално робство“, казаха експерти на ООН в доклада.

Групата призова RSF да „демонстрира своя ангажимент за спазване на хуманитарните задължения и задълженията, свързани с човешките права“.

Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан каза пред Съвета за сигурност на ООН миналата седмица, че органът разследва предполагаеми нови военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур.

Смята се, че най-малко 4000 души са били убити в конфликта, каза службата на ООН за правата на човека. Активисти и лекари на място казват, че броят на загиналите вероятно е много по-висок.

Според последните статистически данни на ООН конфликтът е разселил над 4,3 милиона души. Повече от един милион души са избягали в съседни страни, като Египет, Чад, Етиопия, Централноафриканската република и Южен Судан.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР