Паралелно с масовите съкращения в благоевградската фабрика на Булгартабак в

...
Паралелно с масовите съкращения в благоевградската фабрика на Булгартабак в
Коментари Харесай

Офшорка, свързвана с Пеевски, спечели 30 млн. лв. от акции на Булгартабак

Паралелно с всеобщите съкращения в благоевградската фабрика на " Булгартабак " в края на 2017 година са подхванати акционерни рокади в холдинга, от които евентуалният резултат е 30 млн. лева облага за един от огромните му притежатели. Става дума за дубайския " Ти Ай Холдинг " (TI Holding Fze), както е новото име на " Ти Джи Ай Мидъл Ийст " (TGI Middle East Fze), свързван с депутата депутата Делян Пеевски, написа уеб сайтът " Капитал " във вторник.

В рамките на два дни сдружението е придобило пакет от близо 14% от " Булгартабак холдинг " за 38.3 млн. лева и го е продало на друга дубайска компания - Lawand General Trading Fze, за 68.5 млн. лева Това излиза наяве от засичане на разкрита от обществения холдинг информация и оповестявания за извънборсови покупко-продажби на капиталовия медиатор " Капман ", който е обслужвал прехвърлянето, написа изданието.

Първата част от интервенцията е станала на 19 декември, когато " Ти Ай Холдинг " е придобил 13.98%, от " Булгартабак ", с което нараснал делът си в тютюневия холдниг до 26.20%. Платената цена е 37.16 лева на акция, или общо близо 38.3 млн. лева Два дни по-късно - на 21 декември, през " Капман " се подписва нова договорка за съвсем същия брой бумаги - 1 029 219, само че този път цената е малко над 66.5 лева за акция, или 68.5 млн. лева

И за двете транзакции " Булгартабак " разкрива единствено уведомления за това кои са купувачите, като по този начин остава доза подозрение каква тъкмо е акционерната конструкция на холдинга все още. Компанията е получила уведомления от тях на 21 и 22 декември, само че ги разкрива в междупразничното мъртвило на 29 декември. Неясно за какво покупко-продажбите не се появяват и в седмичния бюлетин на Централния депозитар, макар че там на доктрина автоматизирано се разкриват всички прехвърляния, при които акционер минава 5, 10 и така нататък кратни на 5% дялово присъединяване в обществена компания, написа " Капитал ".

Lawand General Trading Fze е записано в същата свободна зона в Обединените арабски емирства, както и " Ти Ай Холдинг " и други свързани с Пеевски компании. Няма обаче данни кой е притежателят й и дали има действително нов акционер в цигарената компания.

Справки по името на компанията демонстрират, че през 2017 година тя е записала няколко търговски марки за цигарени произведения в няколко страни. В Мароко и Индонезия тя е подала заявки за опазване на обозначения за CANDY. В Джибути пък компанията счита да предлага Murano и Vertu V, като последната е записана и за Флипините. В края на 2017 година е регистриран домейнът www.muranotobacco.com, като притежателят е прикрит, а на уеб страницата е даден адрес за контакт в Истанбул. На него се оферират цигари и цигарени гилзи с едноименната марка.

Дубайската " Ти Джи Ай Мидъл Ийст " за пръв път се появи като притежател на " Булгартабак " през 2014 година, когато уведоми Комисията за отбрана на конкерунцията,че посредством своето лихтенщайнско сдружение " Ливеро " желае да придобие записаната в Австрия " БТ Инвест " http://www.mediapool.bg/kzk-skri-noviya-sobstvenik-na-bulgartabak-news217201.html, която през 2010 година приватизира тютюневия холдинг. Кой има дубайската компания Комисия за защита на конкуренцията по този начин и не разкри, само че тя се свързва с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

По информация на " Капитал " " Ти Джи Ай Мидъл Ийст " е на някогашния изпълнителен шеф на " Булгартабак " Венцислав Чолаков, който се приема за извънредно непосредствен до Пеевски. Това се удостоверява и от документ, датиран към ноември 2013 година, оповестен от " Биволъ ", който е подписан от Чолаков като шеф на сдружението. Въпросният документ е контракт сред офшорната " И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс " (EFV International Financial Ventures), тогава под контрола на Цветан Василев, и урежда точно взаимоотношенията към дълга на " Ливеро " към EFV. Чолаков и до през днешния ден е шеф на " БТ Инвест ", която е благосъстоятелност на две лихтенщайнски компании, чийто надзор не е бил оповестяван обществено.

В началото 2016 година Пеевски трансферира точно на " Ти Джи ай Мидъл Ийст " публично притежавания си дял в " Булгартабак " (12%), а в края на годината реалокира там и контролния си пакет в " Техномаркет ". Месеци по-късно веригата за техника беше трансферирана още веднъж и се озова в " Благоевград БТ ".

На към този момент несъществуващия уебсайт на " Ти Джи Ай " при започване на 2017 година имаше презентация, посочваща компанията като контролираща активи за 700 млн. $ - компании и марки, от години свързвани с Пеевски, като " Булгартабак ", " Юрий Гагарин ", " Дореко комерс ", " Лакрима " и " Лафка ". Междувременно обаче " Булгартабак " продаде марките си и дистрибуцията си на " Бритиш-Америкън Табако ", а след софийската и благоевградската фабрика е на път да бъде затворена, тъй че не е ясно към този момент преименуваният " Ти Ай Холдниг " какво тъкмо от това съдържа, показва " Капитал ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР