Парад по случай Гергьовден © Анелия Николова Още по темата

...
Парад по случай Гергьовден © Анелия Николова Още по темата
Коментари Харесай

Вечерни новини: АЕЦ "Белене" и военните проекти пак започват, срещата Ким-Тръмп се разклати

Парад по случай Гергьовден

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: Икономиката на България пораства, само че се забавя в Европейски Съюз, риск от нова война в Газа

И още: Силен напън против плана за органичения на хазарта, в очакване на транспортен безпорядък в София към срещата на върха, Путин откри моста сред Русия и Крим
15 май 2018
Вечерни вести: Кабинетът подготвен да форсира АЕЦ " Белене ", Италия на крачка от антиевропейско държавно управление

И още: Десетки жертви в палестински митинг против новото посолство на Съединени американски щати в Ерусалим, превозвачите излизат на митинг поради новите европейски правила в превоза, незабавната помощ ще бъде осъвременена с план за 163 млн. лева
14 май 2018 Срядата в София предстоящо бе белязана от поредицата срещи, предшестващи пика на българското председателство - срещата на върха на водачите на Европейски Съюз на следващия ден. Вниманието към България идва на цената на транспортен безпорядък за софиянци, който ще продължи до на следващия ден вечер.

Денят бе деен и за българското държавно управление, което взе две основни решения, които ще задвижат планове за милиарди: едното е за дълго чаканата рационализация на армията, а другото вероятно ще докара до топене на АЕЦ " Белене ".

Срядата обаче донесе и една тъжна новина - издирването на Боян Петров публично завърши без триумф. Хималайският осемхилядник Шиша Пангма се трансформира в последното премеждие на най-успешния български планинар.

Водещата международна вест касае плануваната за 12 юни в Сингапур среща сред Ким и Тръмп, която сега наподобява разтърсена, откакто Северна Корея се изнерви от взаимни военни образования сред Съединени американски щати и Южна Корея и заплаши да я отсрочи.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Кабинетът задвижи плановете за нови изтребители и бронирани машини за общо 3.26 милиарда лева

След няколко месеца процедурни отлагания кабинетът най-сетне придвижи към Народното събрание обновените два плана за превъоръжаване на армията - за нов вид западни изтребители и за нови бойни машини за пехотата. Вторият план измести предходния приоритет на армията за пазаруване на патрулни кораби, защото всички евентуални реализатори се отхвърлиха. Общата сума за двата плана в този момент е 3.26 милиарда лева - 1.8 милиарда лева за самолети и 1.46 милиарда лева за бронетранспортьори, като сумите чисто официално са повишени с 20% от в началото плануваното, с цел да се реши въпросът с начисляването на Данък добавена стойност на военните планове, който бе проблем при по-ранни етапи на процедурата.

Следващата стъпка ще бъде гласуването на двете военни стратегии в Народното събрание, а военният министър Красимир Каракачанов разгласи упоритост да стигне до покупко-продажби още в границите на тази година.

Правителството направи още една крачка към размразяването на плана за АЕЦ " Белене "

Само за 4 дни опцията за обновяване на плана АЕЦ " Белене " се материализира от общи приказки в държавно решение. В събота (12 май) министър председателят Бойко Борисов разгласи, че до няколко седмици в Народното събрание ще бъде импортирано предложение за анулация на мораториума върху атомната централа. След това в понеделник (14 май) енергийният министър Теменужка Петкова съкрати периодите и даде обещание до няколко дни да показа отчет с оферти по какъв начин да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ " Белене ". Но още в сряда (16 май) Министерският съвет утвърди въпросния документ и го изпрати за разглеждане в Народното събрание. Докладът би трябвало да послужи като мотив за диспути и възможна анулация на взетото от Народното събрание през 2012 година решение за блокиране на плана.

Бързането на властта е поради декларирания от Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) капиталов интерес към плана АЕЦ " Белене ". Това стана по време на провелата се предходната седмица среща с вицепремиера Томислав Дончев. За да стартират договаряния с китайците обаче, е належащо да се анулира остарялото решение, с което са блокирани всички дейности по реализацията на втората атомна централа.

Северна Корея заплаши да анулира срещата с Тръмп поради общи военни образования на Съединени американски щати и Южна Корея

Северна Корея заплаши, че може да анулира плануваната за 12 юни в Сингапур историческа среща сред водача Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп поради взаимни военни образования на южнокорейските и американските военни сили. По тази причина Пхенян анулира и плануваната за сряда среща на високо ниво със Сеул.

От Вашингтон и Сеул увериха, че годишните учения са с " обучителна цел ", само че управляващите в Пхенян ги одобряват като " съзнателна военна провокация против позитивното развиване на Корейския полуостров ". Някои анализатори обаче се съмняват, че извършените образования са същинската причина за предизвестието на Пхенян. Според едни те са " комфортно опрощение " за Ким да анулира срещата в Сингапур, а съгласно други задачата е да се охлади триумфалният звук, който Тръмп поддържа в последно време на фона на постигнатите дипломатически триумфи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

И Гватемала откри посолство в Ерусалим

Само два дни след откриването на посолство на Съединени американски щати в Ерусалим, което докара до най-кръвопролитните от години конфликти сред палестинци и израелци в линията Газа, и втора страна последва " образеца " - Гватемала. Страната взе решението точно на Коледа предходната година. Гватемала, която е страната с максимален брой християни евангелисти като дял от популацията, е и първата изобщо, разкрила свое посолство в Израел - през 1956 година, и днешното събитие е следващата сходна историческа стъпка. Новото посолство е ситуирано в бизнес постройка в западната част на града. Според израелски народен представител, представен от CBN News, има интерес от пренасяне на посолствата в Ерусалим и от страни като Чехия, Унгария, както и от някои латиноамерикански страни.

[Rеuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Утре е срещата на върха в София, а придвижването в няколко зони ще е мощно затруднено
Пикът на българското председателство - срещата (почти) на върха в София, ще се случи на следващия ден, 17 май, в НДК от 9:15 до 15:30 ч. Тя ще събере съвсем всички водачи от Европейски Съюз в София, което е без казус в демократичната история на България. Освен внимание към българската столица събитието ще провокира и съществени проблеми с придвижването в града поради строгите ограничения за сигурност.
Затворени за придвижване на коли улици и зони ще има в центъра на София, в кв. " Лозенец ", в региона на хотелите " Маринела ", " Хилтън " и " Балкан ". Напълно спряно ще е придвижването по бул. " Витоша " в сред бул. " Патриарх Евтимий " и бул. " Пенчо Славейков ".

Редом с това усложнения в трафика ще провокира и митингът на превозвачите против новите правила за транспорт на товари в Европейски Съюз, които съгласно фирмите са ощетяващи за източноевропейските превозвачи. Автобуси и тирове ще бъдат паркирани в крайното дясно платно на бул. " Цариградско шосе " сред 4-и и 7-и километър от 10.00 до 17.00 часа. Паралелно с това от 13.00 до 17.00 часа ще има и протестно шествие от пл. " Македония " до парка пред НДК.
Столична община приканва жителите да не употребяват персоналните си коли, а да изберат градския превоз.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Парламентът одобри на първо четене препоръчаните от ГЕРБ промени в Закона за публичните поръчки против " тенденциозното " обжалване, звук за които първи зададе министър председателят, съгласно който огромни планове постоянно се бавят поради " безпричинно " обжалване. Промените не бяха подкрепени от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, съгласно които текстовете могат да се поясняват като възпрепятстване на достъпа до правораздаване.

След натиска от страна на работодателската организация КРИБ, Футболния съюз, футболни клубове и други против плана на Валери Симеонов за ограничение на лотарийните игри вицепремиерът сподели, че няма да отстъпи елементарно и контраатакува с искане и за налагане на Данък добавена стойност за
хазарта. В момента хазартните компании заплащат 15% налог върху всеки залог, до момента в който Данък добавена стойност за всички останали артикули и услуги е 20%.

Американските управляващи са открили кой е предал на " Уикилийкс " част от хакерските принадлежности, с които Централно разузнавателно управление на САЩ прави кибершпионаж по света , където те бяха оповестени преди година. Джошуа Адам Шулте е работел в Централно разузнавателно управление на САЩ и е арестуван от няколко месеца, само че още не е потвърдена безспорна директна връзка сред него и действието, последствията от което са определяни като доста по-сериозни от случая " Сноудън ".

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Син елмаз с 300-годишна история бе продаден за 6.7 млн. $

Диамантът " Фарнезе блу ", който след три века владеене на кралски семейства доближи до търг на " Сотбис " в Женева, бе платен за 6.7 милиона $. Това е доста повече от експертната оценка на аукционната къща - 3.5-5 милиона $. Сиво-синият 6.16-каратов елмаз от индийските мини в Голканда е подарен за пръв път през 1715 година на дъщерята на херцога на Парма за сватбата ѝ с испанския крал Филип V. След това в продължение на повече от седем генерации той сменя притежателите и местонахождението си. Предаван най-вече като зестра, " Фарнезе блу " минава от Испания през Франция, Италия и Австрия.

[Reuters]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР