Папиросите са се изнасяли в чужбина и най-вече в съседна

...
Папиросите са се изнасяли в чужбина и най-вече в съседна
Коментари Харесай

Мълчанието за цигарената фабрика

Папиросите са се изнасяли в чужбина и най-много в прилежаща Турция


На 18 юли 2018 година излезе нищожна информация, че в Карнобат е разрушена голяма фабрика за незаконно произвеждане на цигари, при акция на чиновници на ГДБОП от София. Фабриката се помещавала в някогашната мандра на града. За пръв път полицията не заяви нито кой е наемателят на пространствата, бълвали незаконните цигари, нито къде са пласирани те. Нещо повече – минаха повече от 15 дни, а нито един формален източник от Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, Агенция „ Митници “, ДАНС или прокуратурата не са коментирали тематиката. Въпреки че по принцип, при съществуването на такива реализации, всяка една от тези служби и институции бърза да се похвали обществено за сходни и даже за надалеч по-маловажни случаи.

В Карнобат локалните хора знаят за незаконната цигарена фабрика, работила под носа на институциите, само че се опасяват да приказват за това и да застанат зад думите си с същинските си имена.

Нелегалната фабрика се е помещавала в голямата по размери някогашна мандра и е мъчно човек да си показа, че за цигареното произвеждане не са знаели чиновниците на полицията в Карнобат. Съвсем наоколо има и огромна фабрика за произвеждане на различен тип акцизни артикули (алкохол), която няма по какъв начин също да не е била проверявана от чиновници на Агенция „ Митници “ най-малко един път през последните месеци и които да не са усетили миризма на тютюн от близката фабрика.

Въпросът е дали в огромното, както настояват, следствие, водено сега, се проверява бездействието на полиция и митници, както и текат ли вътрешни инспекции?

Вече вървят и вицове: Защо в Карнобат цигарите са сухи – ами имат си чадър. До този извод са стигнали хората, откакто казусът неизвестно за какво се пази в дълбока загадка.

Интересно е имат ли взаимоотношение способените органи на локално равнище с локалното електроразпределително сдружение (в случая EVN), което да ги уведомява за особености, свързани с ненадейно нарастване на потреблението на ток в избрани обекти? Защото сходно по мащаби произвеждане е извънредно енергоемко, което няма по какъв начин да не се отрази в регистрираното ползване от локалното електроразпределително сдружение, в случай че производството не е работело на лични електрогенератори (на гориво), които обаче са доста шумни и няма по какъв начин да не бъдат чути в покрайнината и да не възбудят избрани подозрения. Ако се е работело на лични електрогенератори, това в допълнение води до неразбиране за несъмнено безучастие при съществуване на звук към задушливата миризма на обработен тютюн в ареал от няколко километра.

Освен това извънредно забавно е кой е провел това произвеждане? Стана ясно, че мандрата е купена от кмета на града Георги Димитров, който я трансферирал на сина си Иван Димитров. Синът отдал пространствата чартърен. Но на кого? И какъв е бил индустриалният потенциал на незаконната фабрика? Колко къса цигари са могли да произведат за едно денонощие предвид на потенциала на машините, открити на място?

Според хора, осведомени с следствието, на място е намерено голямо количество цигари от марката „ Capital “. Това е марка, която по принцип няма действителен собственик, и постоянно се употребява от незаконни производства. И още нещо. Преди две лета, в свинеферма, също някогашна, в Ахелой бе открита незаконна фабрика за лед, снабдявала курорта Слънчев бряг с продукцията си. Но едно е да се създава лед, а напълно друго – цигари. Според Закона за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения, всяка машина за произвеждане на цигари, където и да се намира тя на територията на страната, би трябвало да бъде записана и вписана към лиценза на съответния производител на тютюневи произведения. Законът не позволява да съществува сходна машина, която да не е записана и маркирана по надлежния ред. Т. е. дали откритите машини са самоделни или са били владеене на регистриран производител. Да не приказваме, че незаконното произвеждане се е снабдявало с нужните консумативи за производството – хартия, филтри, заготовки, опаковки… Незнайно от кое място.

„ Помня я тази мандра от дете. Доста от дълго време към този момент тя не работи като такава, трансфораха я в хранилища. В нея има хранилища на доста компании, има хранилища и за алкохол на локалния Винпром – Карнобат, благосъстоятелност на нашия съгражданин Миньо Стайков “, споделя карнобатлия.

Всички хора, живеещи в близост, са усещали миризмата на тютюн. Виждали са и микробусите, които влизат и излизат със стоката. Да не приказваме за прилежащите офиси – разяснява водач, който постоянно минава през региона. Фабриката се намира до жп гарата и против огромен склад за сол, а в близост минава сума ти народ – с камиони, коли и пеша.

„ Разбирам Карнобат да е огромен град, само че той е една шепа хора, считам, че не е имало човек, който да не знае, с изключение на децата, че в мандрата има освен офиси “, счита различен лидер на товарен автомобил.

Първоначалните догадки от оскъдната информация, че тютюнът е бил за курортите, не се удостоверяват. Всички хванати количества цигари това лято по морето са с молдовски бандероли, разбра „ Труд “ от чудесно осведомени източници. Това значи, че незаконните цигари, хванати на три пъти, са купувани извън и препродавани по-скъпо у нас.

Та от Карнобат, цигарите са се изнасяли в чужбина и най-много в прилежаща Турция. Интересно е дали има данни, че въпросната фабрика не е произвеждала и други марки цигари, отвън откритата на място „ Capital “? Възможно е да са се произвеждали цигари от разнообразни марки, в това число и ментета (фалшификати) на одобрени марки на легалния пазар за да се заблудят органите за действителния генезис на контрабандата. В периодическите проучвания за незаконния пазар на цигари в България, представян от БАТИ на премиера и способените органи, се вижда, че по-големият дял от незаконния пазар се държи от марки с незнаен притежател (каквато е и „ Capital “), само че също по този начин се откриват и значително количества от одобрени марки на легални производители вносители. Миналата година Агенция „ Митници “ да вземем за пример, залови на Дунав мост цялостен тир цялостен със картонени заготовки (за опаковки) за произвеждане на подправено Марлборо. Нищо чудно те да са били предопределени за сходно незаконно произвеждане.

Възникват някои въпроси. Може ли този случай да повлияе в посока на подозрение, по отношение на достоверността на данните за равнищата на незаконната търговия с цигари и най-много за нейния генезис, представяни от неправителствения бранш? В множеството проучвания, както на Центъра за проучване на демокрацията, както и на БАТИ, се твърди, че произходът на незаконните цигари в множеството случаи е от легалните заводи. Затова назовават феномена „ illicit whites “ (или казано на български: нелегално създадени от легален производител цигари). Откритата голяма незаконна фабрика в Карнобат обаче, слага значително сходна теза под подозрение. Още повече, че по информация от източници в Агенция „ Митници “ през последната близо една година трите останали законни заводи в страната (Благоевград, Стара Загора и Пловдив) са под непрекъснат мониторинг, т. е. работят под непрекъснато наличие на митничари и на полицейски чиновници.

Друг въпрос е има ли евентуална опция откритата в Карнобат незаконна фабрика да не е единствената на територията на страната? Според наши източници, има подозрения за три функциониращи незаконни заводи за цигари в страната. Едната от тях бе открита в Карнобат. Вероятно, втората също се намира в Южна България, а третата в Северна България. Да не се окаже, че колкото са останалите легални заводи в страната (3 на брой – Благоевград, Стара Загора и Пловдив), толкоз са и незаконните.

А има ли информация от партньорски служби в чужбина (ЕС и Турция) да вземем за пример, че на тяхната територия са арестувани съществени количества контрабандни цигари с неразбираем притежател, каквито са откритите в Карнобатската фабрика цигари „ Capital “?
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР