Папата отправя традиционните си послания за Великден на различни езици!Днес

...
Папата отправя традиционните си послания за Великден на различни езици!Днес
Коментари Харесай

Папата отправя посланията си за Великден

Папата насочва обичайните си послания за Великден на разнообразни езици!

Днес католическата черква чества Великден. 

Над 1 милиард католици по света означават най-големия християнски празник. Папа Франциск ще отслужи обичайна си неделна великденска литургия на площад " Свети Петър " в Рим, на която се чака да участват десетки хиляди души, съобщи ДПА.

По данни на Ватикана предходната седмица на литургията за Палмова неделя са участвали към 60 000 души, предава.

Тази неделя на католическия Великден християните честват възкресението на Исус Христос и по този метод означават успеха на живота над гибелта.След литургията на най-важния празник на Римокатолическата черква папа Франциск ще произнесе и обичайна си благословия и обръщение " Към града и света " ( " Urbi et Orbi " ) от централния външен балкон на базиликата " Свети Петър ".Светият трон заяви, че по случай великденските празници, както и " с цел да изрази насладата от възкресението на Исус Христос ", преддверието на базиликата " Свети Петър " ще бъде украсено с към 35 000 цветя и растения от Нидерландия, и ще се трансформира в " цветна градина ".

Папа Франциск се завърна в общественото пространство, оглавявайки Великденската бдение в базиликата " Свети Петър ".

Това се случи ден откакто извънредно студеното време в Рим убеди болния в последно време понтифик да пропусне нощната върволица на Разпети петък в Колизеума.

86-годишният папа се възвръща от бронхит, поради който бе лекуван в болница в продължение на три дни.

Папа Франциск прикани за завършек на всички войни и жигосах несправедливостта и споровете по време на проповедта си за Велика Събота в базиликата Свети Петър в Рим, заяви " Ройтерс "

В началото на Великденското бдение Франциск, който дойде в инвалидна количка, която употребява, с цел да се оправи с болките в коленете, вряза кръст във восъка на висока свещ, по този начин и първата и последната писмен знак от гръцката писменост - алфа и омега - и цифрите на тази година.

След това запалената свещ беше пренесена от духовник по централния кулоар на базиликата, около затъмнените пейки, цялостни с вярващи.

Последваха ги десетки кардинали и други прелати, всеки от които носеше по-малка запалена свещ.

" Църквата приканва своите синове и дъщери, разпръснати по целия свят, да се съберат дружно, с цел да бдят и да се молят ", сподели Франциск при започване на службата.

Литургията в базиликата по време на бдението на най-важния ден на християнството се е трансформирала в мотив за понтификатите да кръстят няколко възрастни от целия свят.

Избрани да бъдат кръстени на тазгодишното бдение бяха осем вярващи - от Албания, Съединени американски щати, Нигерия, Италия и Венецуела, оповестиха от Ватикана.

Един по един те се приближиха до папата и му споделиха, че желаят да се покръстят. След това се наведоха над умивалник, с цел да може Франциск да излее вода върху главите им като част от ритуала на тайнството, с което публично ги приема в Католическата черква.

В проповедта си Франциск се опита да подтикне католиците да се обновят за Великден.

" Понякога може просто да се усещаме изтощени от ежедневната си рутина, изтощени от поемането на опасности в един леден, корав свят, в който единствено умните и мощните като че ли съумяват да напреднат ", сподели Франциск. " Друг път може да се усещаме безпомощни и обезкуражени пред силата на злото. "

Той уточни и други източници на отчаяние: " Нагласите на прозорливост и равнодушие, които наподобява доминират в обществото, ракът на корупцията, разпространяването на несправедливостта, леденият вятър на войната. "

Но Великден " ни стимулира да продължим напред, да оставим зад тила си възприятието за проваляне, да отхвърлим камъка на гробовете, в които постоянно затваряме вярата си ", сподели Франциск.

" Силата на Великден, братя и сестри, ви приканва да отхвърлите всеки камък на разочарованието и недоверието ".

Изглежда, че издръжливостта му се резервира по време на бдението, което продължава повече от два часа, макар че на моменти Франциск кашляше или прочистваше гърлото си.

В неделя папа Франциск ще участва на Великденската литургия на площад " Св. Петър " в Рим за католическия Великден.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР