Папа Франциск се заема с противодействие на нарастващите фалшиви новини

...
Папа Франциск се заема с противодействие на нарастващите фалшиви новини
Коментари Харесай

Папа Франциск ще се бори с фалшивите новини


Папа Франциск се заема с противопоставяне на възходящите подправени вести в опит да спре троловете и безотговорните медии, насаждащи ненавист.

„ Избрах тази тематика за Световния ден на общуването през 2018: „ Истината ще ви направи свободни”. Фалшиви вести и публицистика за мир”, заяви светият отец в Twitter.

Папата неведнъж е предупреждавал публицистите за тежестта на тяхната отговорност в свят, доминиран от обществените медии.

Миналата година той съпостави захласнатите от кавги медии, които омаскаряват политиците и популяризират злословия, с хора, които се възбуждат от екскременти, и разказа читателите им като потребители на фекалии.

Ватиканът разгласи, че светият отец желае да се занимае с „ постоянно подвеждащото изкривяване на фактите” и с разпространяването на „ безпочвена информация, която води до основаване и поддържане на остра поляризация на мненията”, съобщи AFP.

„ На фона на почналото опълчване на това събитие от страна на водещи компании в обществените мрежи и на институциите и политиците, църквата също желае да даде своя принос”, споделят от Светия трон.

Папата също стана жертва на подправени вести през февруари. Тогава на доста кардинали и епископи беше изправен формалният вестник на Ватикана с подправена първа страница, където имаше измислено изявление с него.
Световният ден на общественото другарство, основан от Втория Ватикански съвет, ще бъде маркиран на 13 май, само че речта на папата ще бъде публикувана през януари на празника на светеца – настойник на журналистическата колегия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР