Папа Франциск реши да върне на Гърция трите фрагмента от

...
Папа Франциск реши да върне на Гърция трите фрагмента от
Коментари Харесай

Папата връща на Гърция фрагменти от скулптурите на Партенона

Папа Франциск реши да върне на Гърция трите фрагмента от статуи на Партенона, съхранявани от епохи във Ватиканските музеи, съобщи Асошиейтед прес.

Ватиканът дефинира жеста като " подаяние " от страна на папата към Негово Блаженство Йероним II, православен християнски архиепископ на Атина и цяла Гърция - " съответен знак за откровеното му предпочитание да следва икуменическия път на истината ".

По този метод Ватиканът става следващата западна страна, която връща своите фрагменти от мраморите на Партенона, оставяйки Британския музей измежду протакащите.

В изказването се показва, че Светият трон желае да е ясно, че не става въпрос за двустранно решение за връщане на мраморите от страната Ватикан на Гърция, а по-скоро за религиозно въодушевено подаяние. Възможно е изказването да е било дефинирано, с цел да не се сътвори казус, който да засегне други други скъпи притежания във Ватиканските музеи.

Скулптурите съставляват остатъци от 160-метров фриз, който опасва външните стени на храма Партенон на Акропола, отдаден на богинята на мъдростта Атина. Голяма част от тях са изгубени при обстрел през 17-и век. Половината от останалите творби са отстранени при започване на 19-и век от английския посланик лорд Елгин.

Британският музей неотдавна даде обещание да не разглобява сбирката си, откакто беше обявено, че ръководителят на институцията е провел секрети диалози с министър-председателя на Гърция за връщането на скулптурите, известни още като Мраморите на Елгин.

Партенонът е издигнат в интервала 447-432 година пр.н.е. и се счита за върхово произведение на класическата архитектура. Фризът изобразява върволица в чест на Атина. Някои дребни фрагменти от него, както и други статуи от Партенона, се намират в разнообразни европейски музеи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР