Папа Франциск разпореди връщането на реликва с размер на палец

...
Папа Франциск разпореди връщането на реликва с размер на палец
Коментари Харесай

Ватикана връща реликва във Витлеем след повече от 1000 години

Папа Франциск разпореди връщането на светиня с размер на палец от римската базилика на " Санта Мария Маджоре " като подарък. Реликвата е в Рим от VII век, оповестява БиБиСи.

Тя е показана за малко в Ерусалим, преди да продължи пътуването си до Витлеем, с цел да съвпадне с началото на коледните тържества там. Длъжностни лица обявиха, че в този момент тя ще се съхранява във францисканската черква " Света Екатерина " до църквата " Рождество Христово ".

Християните имат вяра, че мъничкото парче дърво е част от яслите, в които е лежал Исус, откакто се е родил. Смята се, че патриархът на Йерусалим, св. Софроний, е дарил реликвата на папа Теодор I през VII век.

Оттогава реликвата се съхранява на показ в римската базилика " Санта Мария Маджоре ", където " доста огромен брой поклонници от цялостен ​​свят " отиват да отдадат " почитат ". Докато по-голямата част от остава в Рим, завръщането на дребния откъс е необятно приветстван от християните в района.

Ватикана разказа връщането на реликвата като подарък от папа Франциск.

Кметът на Витлеем Антон Салман съобщи пред палестинската осведомителна организация " Вафа ", че връщането е и след искане на палестинския президент Махмуд Абас по време на неотдавнашно посещаване във Ватикана. Завръщането съответствува с началото на четирите седмици до Коледа.

Християните съставляват почти 1% от палестинското население на Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим, само че Витлеем е известно място за християнски поклонници от цялостен ​​свят, изключително по време на Коледа.

" Да честваме Коледа с наличието на част от яслата, в която се е родил Исус Христос, ще бъде превъзходно и голямо събитие ", съобщи Амира Ханания, член на Висшия комитет по въпросите на църквите на Абас.

Иска Харани, израелски специалист по християнство, дефинира завръщането на реликвата като " превръщане на историята ".

" Преди хиляда години Рим бе ангажиран да събира реликви от Изтока, с цел да се построи като различен Йерусалим. Сега Рим е задоволително мощен, че може да върне реликви в Йерусалим и Витлеем ", изяснява тя пред израелския " Хаарец ".

Това не е първият набожен артефакт, върнат от папата.

По-рано тази година той предадедаде някои от хипотетичните костни фрагменти на Свети Петър на патриарха на Източната православна черква.

По-късно той сподели, че ходът има за цел да сплоти православната и католическата черква. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР