Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността и ги определи

...
Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността и ги определи
Коментари Харесай

Папа Франциск: Хомосексуалността не е престъпление

Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността и ги дефинира като „ несправедливи “. Бог обича всичките си деца тъкмо такива, каквито са, съобщи тойи прикани католическите епископи, които поддържат законите, да приветстват LGBTQ хората в църквата.



„ Да си педераст не е закононарушение “, споделя Франциск по време на извънредно изявление във вторник за Асошиейтед прес.

Франциск признава, че католическите епископи в някои елементи на света поддържат закони, които криминализират хомосексуалността или дискриминират LGBTQ хората, и самият той уточни въпроса с термина „ грях “. Но приписва сходни настройки на културния генезис и сподели, че изключително епископите би трябвало да преминат през развой на смяна, с цел да признаят достолепието на всеки.

„ Тези епископи би трябвало да имат развой на преработка “, споделя той и прибавя, че би трябвало да ползват „ деликатност, апелирам, каквато Бог има към всеки един от нас “.

Коментарите на Франциск, които бяха приветствани от бранителите на гей правата като крайъгълен камък, са първите изречени от папа за сходни закони. Но те също са в сходство с цялостния му метод към LGBTQ хората и убеждението, че католическата черква би трябвало да приветства всички, а не да ги дискриминира.

Около 67 страни или юрисдикции по света криминализират половата интензивност сред лица от един и същи пол по взаимно единодушие, 11 от които могат или постановат смъртно наказване, съгласно The Human Dignity Trust, който работи за преустановяване на сходни закони. Експерти споделят, че даже когато законите не се ползват, те способстват за тормоз, стигматизиране и принуждение против LGBTQ хора.

В Съединени американски щати повече от дузина щати към момента имат настоящи закони против содомията, макар решението на Върховния съд от 2003 година, което ги афишира за противоконституционни. Защитниците на правата на гейовете споделят, че остарелите закони се употребяват за оправдаване на издевателството и показват като доказателство нови закони, като да вземем за пример закона „ Не казвай гей “ във Флорида, който не разрешава инструктирането за полова ориентировка и полова еднаквост от детската градина до трети клас, като доказателство за продължаващите старания за маргинализиране на LGBTQ хората.

Организацията на обединените народи неведнъж е призовавала за преустановяване на законите, криминализиращи хомосексуалността непосредствено, заявявайки, че те нарушават правото на цялост на персоналния живот и независимост от дискриминация и са нарушаване на отговорностите на страните според интернационалното право за отбрана на човешките права на всички хора, без значение от тяхната полова ориентировка или полова еднаквост.

Обявявайки такива закони за " несправедливи ", Франциск споделя, че католическата черква може и би трябвало да работи, с цел да им постави край.

Франциск цитира Катехизиса на католическата черква, като споделя, че гейовете би трябвало да бъдат приветствани и уважавани и не би трябвало да бъдат маргинализирани или дискриминирани.

„ Всички ние сме Божии деца и Бог ни обича такива, каквито сме, и поради силата, с която всеки от нас се бори за своето достолепие “, безапелационен е Франциск пред AP.

Забележките на Франциск идват преди пътешестване до Африка, където сходни закони са постоянно срещани, както и в Близкия изток. Много датират от английските колониални времена или са въодушевени от ислямския закон. Някои католически епископи изрично ги поддържаха като съвместими с учението на Ватикана, до момента в който други приканиха те да бъдат анулирани като нарушаване на главното човешко достолепие.

През 2019 година се очакваше Франциск да излезе с изказване, противопоставящо се на криминализирането на хомосексуалността, по време на среща с правозащитни групи, които организираха проучване на резултатите от сходни закони и по този начин наречените „ конверсионни лечения “.

В последна сметка, откакто информацията за аудиенцията изтече, папата не се срещна с групите.

Няма индикации, че Франциск е приказвал за сходни закони в този момент, защото неговият по-консервативен предходник, папа Бенедикт XVI, неотдавна умря. Въпросът в никакъв случай не е бил повдиган в изявление, само че Франциск драговолно отговори, цитирайки даже статистиката за броя на страните, в които хомосексуалността е криминализирана.

Във вторник Франциск сподели, че би трябвало да има разлика сред закононарушение и грях във връзка с хомосексуалността. Църковното обучение твърди, че хомосексуалните актове са греховни или „ вътрешно смутени “, само че че гейовете би трябвало да бъдат третирани с достолепие и почитание.

Подигравайки се със себе си, Франциск формулира позицията: „ Това не е закононарушение. Да, само че е грях. Добре, само че първо дано създадем разлика сред грях и закононарушение. “

„ Грях е и неналичието на състрадание един към различен “, прибавя той.

Франциск не е трансформирал учението на църквата, което от дълго време вбесява гей католиците. Но той трансформира достигането до LGBTQ хора в отличителна линия на папството си.

Коментарите на папата не се отнасяха съответно до транссексуалните или небинарните хора, а единствено до хомосексуалността, само че бранителите на по-голямота част от абревиатурата на LGBTQ в католическата черква приветстваха мненията на папата като значим прогрес.

„ Неговото историческо изказване би трябвало да изпрати обръщение до международните водачи и милиони католици по света: LGBTQ хората заслужават да живеят в свят без принуждение и наказание и повече добрина и схващане “, споделя Сара Кейт Елис, президент и основен изпълнителен шеф на основана в щатите група за покровителство GLAAD.

New Ways Ministry, католическа група за покровителство на LGBTQ, излезе с изказване, че мълчанието на църковната подчиненост във връзка с такива закони до момента е имало опустошителни резултати, поддържайки сходни политики и подклаждайки насилствена изразителност против LGBTQ хората.

„ Папата припомня на църквата, че методът, по който хората се отнасят един към различен в обществения свят, е от доста по-голямо морално значение от това, което хората биха могли да създадат в уединението на спалнята “, сподели в изказване изпълнителният шеф на групата Франциск ДеБернардо.

Един от неотдавна назначените от папата кардинали – Робърт Макелрой, епископът на Сан Диего – е измежду тези католици, които биха желали църквата да отиде по-далеч и изцяло да приветства LGBTQ хората в църквата, даже в случай че са полово дейни.

„ Демонична тайнственост на човешката душа е за какво толкоз доста мъже и дами изпитват дълбока и интуитивна неприязън към членовете на LGBTQ общности “, пишеМакелрой във вторник в йезуитското списание “America ”. „ Основното удостоверение на църквата в лицето на този фанатизъм би трябвало да бъде прегръдката, а не дистанцията или осъждането. “

Започвайки с известната му декларация от 2013 година „ Кой съм аз, с цел да осъждам? “ - когато е запитан за хипотетичен гей духовник - Франциск продължава да служи неведнъж и обществено на гей и транссексуалните общности. Като архиепископ на Буенос Айрес той поддържа даването на правна отбрана на еднополовите двойки като опция на одобряването на гей браковете, което католическата теория не разрешава.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР