Папа Франциск разкритикува оръжейната индустрия и нейните инструменти на смъртта“,

...
Папа Франциск разкритикува оръжейната индустрия и нейните инструменти на смъртта“,
Коментари Харесай

Папата критикува оръжейната индустрия, помоли се за мир в Газа

Папа Франциск разкритикува оръжейната промишленост и нейните „ принадлежности на гибелта “, които подклаждат войни по целия свят, отправяйки обръщение за мир на Рождество Христово. Произнасяйки своята проповед „ Към града и света “, Светият отец дефинира като „ отвратителна “ офанзивата на Хамас против еврейските общности в южен Израел на 7 октомври. Той прикани и за бързо освобождение на всички заложници.

 
Децата, чието детство е опустошено от войната са днешните дребни Иисусове. Тогава да кажеш „ да “ на Принца на мира, значи да кажеш „ не “ на войната, и то със храброст. Да кажеш „ не “ на всяка война, на самата мисъл за нея, на пътуването без цел, на провалянето без спечелили, непростима нелепост.
папа Франциск – глава на Римокатолическата черква

 

Да кажеш „ не “ на войната, значи да кажеш „ не “ на оръжията. Човешкото сърце е едва и импулсивно, в случай че намерим инструментите на гибелта в ръцете си, рано или късно ще ги използваме. Как въобще можем да приказваме за мир, когато производството и търговията с оръжие се усилват?

От Армения и Азербайджан до Сирия и Йемен, от Украйна до Южен Судан, ДР Конго и Корейския полуостров, Франциск прикани филантропичните начинания, разговорът и сигурността да надвиват над насилието и гибелта.

 
Прегръщам ги всички, изключително християнските общности в Газа и в Светите земи. Сърцето ми скърби за жертвите на отвратителното нахлуване от 7 октомври и дублирам незабавния си апел за освобождение на тези, които към момента са държани като заложници. Призовавам за преустановяване на военните интервенции с ужасяващата годишна продукция от почтени цивилни жертви и приканвам за решение на отчайващата филантропична обстановка посредством отблокиране на филантропична помощ. Нека да се постави завършек на подклаждането на принуждение и ненавист. И дано палестинският въпрос бъде решен посредством откровен и непрекъснат разговор сред страните, подсилен от мощна политическа воля и поддръжката на интернационалната общественост. Скъпи братя и сестри, дано се молим за мир в Палестина и Израел.
папа Франциск – глава на Римокатолическата черква

 

Във Витлеем на Западния бряг християните също означиха Рождество Христово – със работа в едноименната черква. Тя бе ръководена от Латинския патриарх на Йерусалим Пиербатиста Пицабала.

Извън скромните църковни ритуали, родното място на Иисус Христос остана безшумно през целия ден.

Християнски поклонници от целия свят не съумяха да участват на обичайните служби както нормално поради войната сред Хамас и Израел. Боевете засегнаха и живота на окупирания Западен бряг. Там към 300 палестинци са били убити при интервенции на израелските сили.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР