Папа Франциск разкритикува икономическия колониализъм, който се развихря в Африка,

...
Папа Франциск разкритикува икономическия колониализъм, който се развихря в Африка,
Коментари Харесай

Папа Франциск разкритикува икономическия колониализъм, който се развихря в Африка

Папа Франциск разкритикува икономическия колониализъм, който се развихря в Африка, по-специално в Демократична република Конго, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция. Критиките бяха отправени от папата в тирада пред политици, дипломати и представители на гражданското общество, събрали се в Двореца на нацията в Киншаса, столицата на ДР Конго.

" Махнете ръцете си от Демократична република Конго, махнете ръцете си от Африка! Престанете да задушавате Африка. Тя не е мина, която да бъде експлоатирана, нито земя, която да бъде разграбвана ", съобщи папата, а думите му бяха посрещнати с овации.

Главата на Римокатолическата черква разкритикува също по този начин " отровата на алчността " за минерални запаси, трансформирала се в движеща мощ на спорове и употреба на Демократична република Конго, добавя Ройтерс.

В речта си той приказва и за насилието в тази африканска страна.

" Човек остава с усещането, че интернационалната общественост на процедура се е примирила с насилието, корозивно Демократична република Конго. Ние не можем да продължаваме да бъдем по този начин привикнали към кръвопролитието, което бележи тази страна към този момент десетилетия наред, причинявайки гибелта на милиони хора ", добави Франциск.

Демократична република Конго има едни от най-големите находища от диаманти, злато и скъпи метали, като мед и кобалт в света, само че е обхваната от война и беднотия, отбелязва Ройтерс.

Утре визитата на папата в тази страна продължава в огромна литургия в Киншаса, на която се чака да участват над един милион богомолци.

След Демократична република Конго папата ще отпътува за Южен Судан.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР