Папа Франциск предупреди срещу изкушението на фалшивите новини и направи

...
Папа Франциск предупреди срещу изкушението на фалшивите новини и направи
Коментари Харесай

Папа Франциск: Ева е измамена с първата фалшива новина

Папа Франциск предизвести против изкушението на подправените вести и направи паралел сред етично компрометираната публицистика и библейския роман на Адам, Ева, змията и неразрешения плод.

В годишното си обръщение по случай Световния ден на връзката, публикувано авансово, папата сподели, че Ева била излъгана от змията „ с първата подправена новина”.

Съюзът на издателите: Пеевски е отговорен, той: Вие сте като мафиоти

„ Репортери без граници “: Медиите в България са купени

Франс прес: България най-тежко нарушава свободата на словото в Европейски Съюз

„ Трябва да демаскираме това, което може да бъде наречено „ змийска тактика”, употребена от тези, които се прикриват, с цел да нанесат удар”, сподели светият отец.

Той се върна към историята за Адам и Ева от Стария завет, с цел да подчертае, че „ не съществува безобидна дезинформация; тъкмо противоположното доверяването на лъжа може да докара до тежки последици. Дори малко привидно изкривяване на истината може да има рисково въздействие”.

В библейската история змията убеждава Ева и по-късно и Адам да изядат неразрешения плод от дървото на познанието за положителното и злото, което довежда до това Бог да ги изгони от райската градина.

Папата посочи, че публицистиката „ не е просто работа”, а „ мисия” и публицистите са „ бранители на новините”, които би трябвало да разпространяват „ публицистиката на мира”.

„ Имам поради истинна публицистика, която се опълчва на лъжата, риторичните лозунги и сензационните заглавия”, уточни папа Франциск.

Световният ден на връзката се отбелязва в неделя преди Петдесетница, когато църквата уважава достиженията на медиите и се концентрира върху това по какъв начин да ги употребява по най-хубавия метод за разпространение на евангелските полезности.

Денят е маркиран за пръв път през 1967 по самодейност на папа Павел VI.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР