Папата отива в Марсилия, за да говори за миграцията, но ще слуша ли Европа, докато се бори да спре наплива?

...
Папа Франциск пътува до френския пристанищен град Марсилия, за да
Коментари Харесай

Папа Франциск пътува до френския пристанищен град Марсилия, за да се присъедини към католиците епископи на среща, фокусирана върху Средиземноморието и миграцията

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Асошиейтед прес, ТРИША ТОМАС Асошиейтед прес и СИЛВИ КОРБЕ Асошиейтед прес 20 септември 2023 г., 2:20 AMПапа Франциск направи забележително посещение на италианския остров Лампедуза, за да покаже солидарност с мигрантите, той се присъединява към католическите епископи от Средиземноморието този уикенд във Франция, за да направи призива по-единен.

Въпросът е дали някой в ​​европейските коридори на властта ще ги чуе, докато се борят да спрат нова вълна от бъдещи бежанци, тръгващи от Африка.

Нощното посещение на Франциск в петък във френския пристанищен град Марсилия, за да приключи срещата на средиземноморските епископи, която беше планирана преди месеци. Но това идва, когато проблемът с мигрантите в Европа отново влиза в заглавията на медиите, като се имат предвид близо 7000 мигранти, които дойдоха на брега на Лампедуза в рамките на един ден миналата седмица, превъзхождайки за кратко местното население.

За Франциск, шокиращите сцени на мъже, жени и деца, натъпкани в бежански център в Лампедуза, подчертаха, че миграцията като феномен трябва да се бори съвместно. Бъдещето, каза той през изминалия уикенд за предстоящото си пътуване до Марсилия, „ще бъде проспериращо само ако е изградено върху братството, поставяйки на първо място човешкото достойнство, истинските хора и особено най-нуждаещите се.”

Франциск отдавна е превърнал тежкото положение на мигрантите в приоритет на своето папство, като се започне от онова забележително посещение през 2013 г. на Лампедус, първото му като папа. Там Франциск отслужи литургия на олтар, изработен от корабокруширало дърво, хвърли цветя в морето в знак на почит към удавилите се мигранти и заклейми „глобализацията на безразличието“, която светът показва на хора, които рискуват живота си, за да бягат от бедността, конфликтите и климатичните бедствия да потърси по-добър живот.

Оттогава той направи някои други високопоставени жестове, за да привлече вниманието към призива на Евангелието да посрещаме непознати, най-зрелищно когато върна дузина сирийски мюсюлмани на борда на своя самолет след посещение през 2016 г. в бежански лагер в Лесбос, Гърция. Неговата мантра: Добре дошли, защитавайте, насърчавайте и интегрирайте, като последното увещание е потвърждение, че правителствата имат ограничения във възможностите си да приемат новодошлите и наистина да ги интегрират добре.

„Посланието, което той предава, е, че Средиземноморието е наша отговорност“, каза кардинал Майкъл Черни, най-добрият експерт по миграцията във Ватикана и самият той бежанец. „С други думи, не можете да го гледате, тъй като всеки има част от бреговата линия и е отговорен за тази част. Има колективна отговорност, която до голяма степен се пренебрегва.“

В Марсилия, един от най-мултикултурните, мултирелигиозни и мултиетнически градове на брега на Средиземно море, към папата ще се присъединят около 60 епископи от Северна Африка, Близкия изток, Балканите и Южна Европа, заедно с млади хора от тези региони. Това е третата по рода си средиземноморска среща на върха, след като първите две се проведоха в Италия.

Местоположението не е случайно. Марсилия от векове се характеризира със силно присъствие на мигранти, живеещи заедно в традиция на толерантност, въпреки че днес вторият град във Франция е известен и с високите си нива на престъпност и безработица, бедност и липса на социални услуги.

За разлика от много други френски градове, където чужденците са склонни да живеят в покрайнините, в Марсилия мигранти и техните потомци от различен произход – италианци, испанци и арменци от Европа; хора от бившите колонии на Франция в Северна Африка, Западна Африка и Коморските острови - се заселиха в центъра на града, откривайки магазини и ресторанти, които допринасят за репутацията на града като тенджера.

„Марсилия наистина е като град, който въплъщава това многообразие на Франция“, каза Камий Льо Коз, асоцииран директор на европейския офис на Института за миграционна политика в Париж. „Тази велика традиция на миграция, но също и град, който концентрира толкова много трудности по отношение на достъпа до обществени услуги, несигурността, трафика на наркотици. Това е много сложно място.“

Един от акцентите в пътуването на Франциск ще бъде междурелигиозна молитва в петък на паметник в Марсилия, посветен на моряците, загинали в морето, в този случай в чест на 28 000 мигранти, изчислени от Международната организация по миграция, които са се удавили в Средиземно море от 2014 г. насам, опитвайки се да достигнат Европа.

Срещата ще събере лидери на различните религиозни групи в Марсилия – мюсюлмани, евреи, арменски и православни християни и римокатолици – и ще включва свидетелства на мигранти, спасителни групи и папата. Списъкът на ораторите предполага обединен глас, който да призовава за култура на толерантност към мигрантите и да се оплаква, че Средиземно море се е превърнало, по думите на Франциск, в „най-голямото гробище в света“.

Въпросът е дали някой от властта ще го чуе. Президентът Еманюел Макрон, чието правителство се измести надясно по въпросите на миграцията и сигурността, ще се присъедини към Франциск в събота и е предвидено да присъства на голямата му литургия на Velodrome. Центристкият президент зае твърда позиция по отношение на миграцията, след като беше подложен на критики от страна на консерваторите и крайната десница. Той настоява за укрепване на външните граници на ЕС и иска блокът да бъде по-ефективен при депортирането на онези, на които е отказано влизане.

В резултат на това настоящият политически климат във Франция и традиция на „лаицит“ или секуларизъм, предполага, че нито Макрон, нито други европейски лидери непременно ще се вслушат в призива на Франциск.

„Мисля, че като се имат предвид нашите сложни отношения с църквата и с религията не очакваме това да има толкова голямо въздействие, честно казано,” каза Льо Коз.

Джефри Крисп, научен сътрудник в Оксфордския университет Центърът за изследване на бежанците каза, че Франсис наистина има морален авторитет и го използва, за да говори по въпроса за миграцията, призовавайки особено правителствата да зачитат международните принципи за правата на човека.

„Това превежда ли се в някакъв вид политически натиск? Просто не знам“, попита Крисп в телефонно интервю. „Но мисля, че вероятно бихте могли да възразите, че можеше да е по-лошо без неговата намеса.“

Млади мъже, пристигнали в Италия на фона на скорошната вълна от мигранти, се надяват някой ще слуша. Наскоро група млади мъже от Южен Судан спряха в Рим на път от Лампедуза към френската граница. Един особено висок мъж каза, че иска да отиде във Франция, за да играе баскетбол, друг каза, че иска да отиде във Великобритания, за да стане лекар. Единствените им вещи бяха дрехите на гърба им; доброволци им дадоха обувки.

След като прекараха няколко нощи в сън на земята под шумен надлез на магистрала близо до главната автогара на Рим, асоциация с нестопанска цел ги купи евтино автобусни билети на север. Същата вечер 16 момчета тръгнаха с автобус, пътуващ за Марсилия.

Те планираха да слязат преди френската граница, където се съобщава, че полицейските проверки са засилени на фона на новия режим на Италия наплив, и да се опита да премине пеша. Един от тях, 16-годишен на име Дот, носеше нови жълти маратонки Converse, предоставени от доброволци.

„Вървяхме пеша от Южен Судан“, каза Дот преди качване. „Можем да отидем пеша до Франция.“

___

Религиозното отразяване на Associated Press получава подкрепа чрез сътрудничеството на AP с The Conversation US, с финансиране от Lilly Endowment Inc. AP носи цялата отговорност за това съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР