Папа Франциск настоява, че Европа няма извънредна ситуация с мигранти и предизвиква страните да отворят пристанища

...
Папа Франциск предизвиква френския президент Еманюел Макрон и други европейски
Коментари Харесай

Папа Франциск предизвиква френския президент Еманюел Макрон и други европейски лидери да отворят пристанищата си за хора, бягащи от трудности и бедност

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Асошиейтед прес и СИЛВИ КОРБЕ Асошиейтед прес 23 септември 2023 г., 5:30 AMФранция идва, когато крайнодясното правителство на Италия реагира на нова вълна от пристигащи мигранти, като заплаши да организира морска блокада на Тунис и да засили репатрирането. Френското правителство засили патрулите на южната си граница, за да попречи на мигрантите в Италия да преминат.

Макрон поздрави Франциск на брулена от вятъра алея с изглед към старото пристанище на Марсилия и му помогна да влезе в Palais du Pharo. Със съпругата си до себе си френският лидер слушаше как млад италиански доброволец, работещ в Гърция, и епископът на Тирана, Албания, който избяга в Италия по време на комунистическото управление на Албания, говореха за посрещането, което са получили в чужди страни.

Центристкото правителство на Макрон зае по-твърда позиция по въпросите на миграцията и сигурността, след като беше подложено на критики от френските консерватори и крайната десница. С изборите за парламент на Европейския съюз, насрочени за следващата година, Макрон настоява ЕС да укрепи външните си граници и да бъде по-ефективен при депортирането на лица, на които е отказан достъп.

Макрон и Франциск проведоха частна среща в кулоарите на Средиземноморската епископска конференция. Ватиканът подчерта, че Франциск не е на официално държавно посещение във Франция, а по-скоро на посещение в Марсилия, в съответствие с отказа му да посети европейските центрове на глобалния католицизъм, преди да посети по-малки общности, където църквата е малцинство или е изправена пред трудни социални ситуации.

Двудневното пътуване на Франсис беше насрочено преди месеци, но то се осъществява, тъй като масовата миграция към Европа отново влиза в заглавията на вестниците, близо 7000 мигранти излязоха на брега на малкия италиански остров Лампедуза в рамките на един ден миналата седмица, като за кратко надхвърлиха местното население. алармистка пропаганда” и разпалва страховете на хората.

„Тези, които рискуват живота си в морето, не нахлуват, те търсят добре дошли, за цял живот“, каза той. „Що се отнася до извънредната ситуация, феноменът на миграцията не е толкова краткосрочна неотложност, която винаги е добра за подхранване на тревожна пропаганда, а реалност на нашето време, процес, който включва три континента около Средиземно море и който трябва да се управлява мъдро далновидност, включително европейски отговор, способен да се справи с обективните трудности.”

Първият латиноамерикански папа в историята превърна тежкото положение на мигрантите в приоритет на 10-годишния си мандат понтификат, пътувайки до Лампедуза в първото си пътуване като папа, за да почете удавилите се мигранти. През годините след това той отслужи литургия на границата между САЩ и Мексико, срещна се с бежанците рохинги от Мианмар и най-зрелищно, върна у дома 12 сирийски мюсюлмани със своя самолет, след като посети бежански лагер в Лесбос, Гърция.

___

Религиозното отразяване на Associated Press получава подкрепа чрез сътрудничеството на AP с The Conversation US, с финансиране от Lilly Endowment Inc. AP носи цялата отговорност за това съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР