Папа Франциск, който избягва голяма част от привилегиите като Глава

...
Папа Франциск, който избягва голяма част от привилегиите като Глава
Коментари Харесай

Папа Франциск не иска да бъде погребан във Ватикана

Папа Франциск, който заобикаля огромна част от привилегиите като Глава на Римокатолическата черква, е взел решение да опрости доста комплицираните погребални ритуали и да бъде първият понтифик от повече от век, заровен отвън Ватикана.

Папата, който в неделя навършва 87 години, разкри проектите за погребението си в изявление за мексиканската телевизия N+ във връзка празника на Дева Мария от Гваделупа, заяви Reuters.

В изявлението с ватиканския сътрудник на малкия екран, записано преди папата да оглави месата в базиликата " Свети Петър ", Франциск наподобява възобновен от бронхитa, който прекара неотдавна.

Запитан за здравето си, той дава отговор:

" Чувствам се добре. Понякога ми споделят, че съм необмислен, тъй като ми се желае да се движа повече и да върша повече неща. Предполагам, че това са положителни знаци, нали? Аз съм много по-добре ".

Бронхитът принуди Франциск да анулира пътуването си до Дубай този месец, с цел да взе участие в срещата на върха за климата COP28. През юни папата претърпя и интервенция за премахване на коремна херния и към този момент наподобява, че се е възстановил изцяло от нея.

В изявлението висшият свещеник разисква тематики като здравето си, миграцията, връзките си с починалия папа Бенедикт XVI и проектите си за пътешестване.

Въпреки че здравето му е положително, той призна, че се постанова да се оправя с рестриктивните мерки на старостта.

Франциск разкри, че работи с церемониалния занаятчия на Ватикана, архиепископ Диего Равели, за опростяване на комплицираните, дълги погребални ритуали за папа, които са били употребявани за неговите прародители.

От избирането си през 2013 година Франциск заобикаля пурпурната, обшита с кожа мантия, а също по този начин не носи златен кръст, само че държи на врата си същия избледнял посребрен кръст, който е употребявал като архиепископ на Буенос Айрес, добавя Reuters.

Франциск съобщи, че заради предаността си към Дева Мария, Божията майка, желанието му е да бъде заровен в римската базилика " Санта Мария Маджоре ", където по традиция върви да се моли преди и след всяко от задграничните си пътувания.

Очаква се самата погребална меса да бъде отслужена на площад " Свети Петър ".

Много папи са заровени в криптите под базиликата " Свети Петър ". Последният, заровен отвън Ватикана, е Лъв XIII, който умира през 1903 година и е заровен в базиликата " Свети Йоан Латерански " в Рим.

Франциск съобщи, че е подготвен да се отдръпна от висшия нравствен пост – както направи предшественикът му Бенедикт през 2013 година, в случай че здравето му се утежни извънредно доста, само че също по този начин счита, че папските оставки не би трябвало да се трансформират в норма.

Папа Франциск показа още, че се надява да реализира три пътувания следващата година – в Полинезия, в Белгия и в родната си Аржентина за първото си посещаване там след избирането му през 2013 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР