Папа Франциск е назначил медицински служител от здравните служби на

...
Папа Франциск е назначил медицински служител от здравните служби на
Коментари Харесай

Папата си назначи личен медицински асистент

Папа Франциск е назначил медицински чиновник от здравните служби на Ватикана за негов " персонален медицински помощник ", оповестиха от Ватикана в четвъртък, което демонстрира, че папата приема, че ще има потребност от повече грижи с придвижване на възрастта му, предава Ройтерс.

Говорейки пред кореспонденти в самолета на връщане от пътешестване до Канада в събота, 85-годишният папа сподели, че напредването на възрастта и компликациите при вървене са сложили началото на нова, по-бавна фаза от неговия понтификат.

В изказване от четвъртък Ватиканът назова асистента като Масимилиано Страпети, координатор на медицинските сестри и здравните заведения на Ватикана.

Позицията на " персонален медицински помощник " не е съществувала преди в неговия понтификат, макар че папа Йоан Павел II, който умря през 2005 година, е имал на работа редица медицински експерти през последните години от живота си.

Настоящият папа към този момент има персонален доктор, експерт по гериатрия в римската болница " Гемели ", където той претърпя интервенция на дебелото черво. Това беше първият път, когато папата беше приет в болница от избирането му през 2013 година

Миналата година Франсис се пошегува в изявление, че Страпети е този, който " избави живота му ", като го убеди, че не може повече да отсрочва интервенцията.

Папата страдаше от тежко свиване на дебелото черво, породено от дивертикулит или образуването на дребни, изпъкнали торбички по чревната стена.

През последните месеци папа Франциск се наложи да употребява инвалидна количка, бастун или проходилка заради болки в дясното коляното, породена от дребна фрактура и възпалена връзка.

" Не мисля, че мога да продължа да пътувам със същия темп, както преди ", сподели той в мненията си пред кореспонденти на връщане от Канада.

Мисля, че на моята възраст и с това ограничаване би трябвало малко да запазя (силата си), с цел да мога да послужвам на Църквата, или да реша да се отдръпва ", сподели папа Франциск.

Той изясни, че избира да не оперира коляното си, тъй като не желае повтаряне на дълготрайните отрицателни странични резултати от анестезията, която е получил след миналогодишната чревна интервенция.

" Но ще се опитам да продължа да пътувам, с цел да бъда покрай хората, тъй като това е метод на служене ", сподели той.

В изявление за Ройтерс предишния месец папа Франциск повтори постоянно заявяваната си позиция, че може да подаде оставка някой ден, в случай че влошеното здраве направи невероятно да ръководи Църквата - нещо, което беше съвсем немислимо преди Бенедикт XVI да подаде оставка през 2013 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР