Панорама Плевенска епопея 1877 г. и Художествена галерия (ХГ) Илия

...
Панорама Плевенска епопея 1877 г. и Художествена галерия (ХГ) Илия
Коментари Харесай

Културни институции в Плевен се присъединиха към протеста на музеите и галериите

Панорама " Плевенска епопея 1877 година " и Художествена изложба (ХГ) " Илия Бешков " в Плевен се причислиха към митинга на музеите и галериите.

Както Българска телеграфна агенция заяви Национална федерация " Култура " към КТ " Подкрепа " прикани музеите и галериите да бъдат затворени в символ на митинг на 22 февруари поради плануваното минимално нарастване на бюджетите на тези културни институти с 5 %.

Протестът в ХГ " Илия Бешков " протича като през целия ден залите остават затворени за гости. " Увеличението на бюджетите е незадоволително, поради инфлацията, която се усеща все по-остро.

Oт години музеите и галериите са с извънредно невисок бюджет, който не доближава за доста от дейностите им ", сподели Цвета Кацарска, шеф на ХГ " Илия Бешков ". Тя акцентира, че опазването на културно-историческото завещание изисква специфични грижи - запазване при избрани условия на творбите, реституция, образование на експерти, които мъчно към този момент се задържат поради ниското възнаграждение. 

" Няма да тръгнем по площадите и няма да развяваме флагове, само че този бюджет е непълен от години, докога ще поносим това ", разяснява Иван Велчев, организатор в галерията. " Нека депутатите видят, че хората, които работят в музеите и галериите, имат потребност от естествени условия на работа и естествени трудови хонорари ", акцентира той.  

Плевенската Панорама взе участие в днешния митинг като затвори за гости от 09:00 до 10:00 часа.Галин Димитров, организатор в Регионален военно-исторически музей - Плевен и ръководител на синдикална организация към КНСБ разяснява, че в продължение на 10 години гилдията им упорства за минимални начални работни заплати по коефициент, което е било контрактувано с Министерство на културата през предходната година и е била дадена поръчка, че ще получи последователност в новото държавно управление.

Тези решения са били включени в браншовия групов трудов контракт като е било конкретизирано, че би трябвало да бъде повишен държавният стандарт за субсидирана численост с 25 до 30 %. " Инфлацията промени обстановката и все още се упорства за 50 на 100 нарастване ", изясни Димитров.

Според него предлаганото нарастване с пет % в кратковременен проект ще докара до огромен срив в културната сфера, а в случай че държавното управление желае да влага в дълготрайна тактика за развиване на музейната колегия, би трябвало да се вслуша в предложенията на експертите. Димитров уточни, че специалист-уредник сега получава чиста заплата от 690 лева, което в множеството случаи се отнася за младежи със фамилии с дребни деца.

" Каква ще е мотивацията на този експерт да продължи да работи в гилдията, а в действителност функционалностите, които ние изпълняваме, са да разпространяваме и пазим паметта на нацията ", акцентира още Димитров. Регионалният исторически музей в Плевен не се включи в митинга.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР