Паниката за горивата у нас не е базирана на никакви

...
Паниката за горивата у нас не е базирана на никакви
Коментари Харесай

Българска петролна и газова асоциация: Складовете са пълни, имаме запас от горива


Паниката за горивата у нас не е основана на никакви справедливи обстоятелства, съобщи пред Българска национална телевизия тази заран изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев, откакто опашки от коли се извиха на бензиностанции в София и в други градове на страната нощес поради скока в цените на бензина и дизела.

Андрей Делчев е безапелационен, че в България дефицит на горива няма. Той акцентира, че складовете са цялостни.

" Ние сме в непрекъснат контакт и с Държавния запас, и с рафинерията, която доставя голямото количество горива в България. Рафинерията работи, има запаси, има горива. Складовете на компаниите са цялостни. Държавният запас поддържа 90-дневния ресурс от горива ", увери Делчев.

По думите му някои компании, които не са членове на петролната асоциация, в сряда спекулативно са вдигнали цените с 30-40 стотинки и са нагнетили суматоха.

Днес няма опашки пред бензиностанциите, а цените са такива, каквито бяха - с малко нарастване отпреди ден-два и горива има. На огромните вериги цените на горивата са под 3 лв., на по-малките бензиностанции са пробвали по-високи нива, сподели още Делчев, чието включване в телевизионния ефир се реализира от автомобила му, а той заяви, че е покрай бензиностанция на околовръстния път.

Делчев предизвести, че суматохата води до нараснало търсене, от своя страна то ще докара до скокообразно повишение на цените и е по-добре да не си предизвикваме това.

В същото време ръководителят на БПГА Живодар Терзиев съобщи пред БНР, че обстановката от нощес " сме си я основали сами ".

" Без проблем влязохме в обстановка без аналог в последните, може би, 15 години. Според клюки и предадено по организация „ една жена сподели “ популацията стартира да зарежда истерично “, сподели той и заяви, че за няколко часа са били продадени горива, колкото се продават от една бензиностанция за седмица.

Цената от 3 лв. не е всеобща и обективно проявена, както се тиражираше в някои уеб сайтове, безапелационен е Живодар Терзиев, който даде образци от обиколени от него обекти в Стара Загора.

„ Цените са стабилно под 3 лв.. Да, има 2.70-2.80, има цени покрай 2.90, само че никога цената от 3 лв. не е всеобща. “

Пеша няма да вървим, увери Живодар Терзиев.

„ Рафинерията е натоварена предостатъчно добре. Производството върви. Складовете са цялостни. “

По-големите хранилища в страната през днешния ден ще отворят изключително, посочи ръководителят на Българската петролна и газова асоциация и прикани да се внимава с презапасяването поради пожарната сигурност.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР