Панихида за загиналите в Илинденско-Преображенското въстание, избухнало преди 120 години,

...
Панихида за загиналите в Илинденско-Преображенското въстание, избухнало преди 120 години,
Коментари Харесай

Благоевград почита загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

Панихида за починалите в Илинденско-Преображенското въстание , избухнало преди 120 години, отслужиха свещеници от Благоевград на Мемориала на Делчевия жанр в двора на храм „ Въведение Богородично “ във възрожденския квартал „ Вароша “. След панихидата представители на общинското управление и на Областната администрация, на разнообразни политически сили и културни институции, както и жители, поставиха цветя на Мемориала. 

Мемориалът на Делчевия жанр е повдигнат през 1987 година в двора на храм „ Въведение Богородично “, по данни на отдел „ Справочна “. Мемориалът е израз на благодарност към рода на дееца на националноосвободителното придвижване на българите в Македония и Одринско, идеолог и уредник на Вътрешната македоно-одринската революционна организация (ВМОРО) Гоце Делчев.

На 4 март 1990 година в Мемориала на Делчевия жанр тържествено са препогребани костите на бащата на Гоце Делчев - Никола Делчев, в символ на респект и благодарност. Седемдесет години след гибелта на Никола Делчев неговите кости са пренесени от градските гробища, където той е бил заровен през март 1920 година и положени в мемориала. Никола Делчев (1844-1920) е роден в годината, когато е издигната църквата „ Св. Въведение Богородица “, трансформирала се в негов финален дом. 

На днешния ден на респект към починалите в Илинднеско-Преображенското въстание, обществеността в Благоевград се преклони пред саможертвата и делото на българите, отдали живота си, с гала по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на площад „ Македония “. В церемонията участваха военни от Трето бригадно командване – Благоевград, както и представители на Национално сдружение „ Традиция “ – клон Благоевград и на Сдружение „ 14 пехотен Македонски полк “. 

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август (20 юли остарял стил) 1903 година и е въстание за избавление на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878 г.) в рамките на Османската империя според Берлинския контракт, сочат архивите.

Въстанието е проведено и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР