Панихида в памет на загиналите герои при село Телиш в

...
Панихида в памет на загиналите герои при село Телиш в
Коментари Харесай

С панихида бяха отбелязани 145 години от боевете при село Телиш

Панихида в памет на починалите герои при село Телиш в Руско-турската освободителна война беше отслужена на26-ти октомври, пред " Черен монумент " в селото.

Пред подвига на героите, дали живота си в борбата през далечната 1877 година се преклониха регионалният шеф на Област Плевен Иван Петков, кметътна селоТелиш Нели Дакова и жители. В знак на благодарност те поставиха венци и цветя.

 Битката при село Телиш е стадий от проекта на съветското командване за спиране на информационната и снабдителната линия на Западната турска войска и затваряне на блокадния пръстен към Плевен по време на Руско турската освободителна война 1877 – 1878 година На 24 октомври 1877 година за да обсади изцяло Осман паша в Плевен, съветската войска нападна по едно и също време укрепените пунктове при Телиш, Горни Дъбник и Долни Дъбник.

 В този ден е високомерен Горни Дъбник, само че в „ борбата при Телиш “ русите търпят проваляне. Над 900 са починалите. Телишкият гарнизон се предава след четири дни на 28 октомври, когато е обграден отвред. Телата на убитите бойци са заровени в три всеобщи гроба, най-известният от които е Черният монумент. С завладяването на Телиш дефинитивно се прекъсва информационната и снабдителна линия на армията на Осман паша и се затваря плътната обсада към Плевен. Турският военачалник се предава към месец по-късно.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР