Панелните жилищни сгради у нас са най-здрави и най-устойчиви на

...
Панелните жилищни сгради у нас са най-здрави и най-устойчиви на
Коментари Харесай

Eксперт: Панелките са най-устойчиви на земетресение, стига да нямат нарушени стени и фасади

Панелните жилищни здания у нас са най-здрави и най-устойчиви на земетресение . Това съобщи строителният бизнесмен Михаил Чобанов пред „ bTV “.

Той цитира статистика, съгласно която броят на жилищните здания у нас е към четири милиона. Само част от тях обаче дават отговор в някаква степен на актуалните условия за сеизмичност и издръжливост. По думите му, с цел да бъдат в действителност устойчиви, те би трябвало да се поддържат , както се прави в Германия.

Чобанов напомни, че през първите години на демокрацията в България стартира ново строителство , като чертежите тогава са правени на ръка. Съвременните софтуери обаче оказват помощ в доста по-голяма степен за това постройките да бъдат устойчиви на земетресение .

„ Старите здания са сигурни, в случай че не са променяни. Надстройки и пристройки – това е проблем. Най-страшна е обстановката с приземните етажи, където стени са били отстранени, за оформяне на комерсиално помещение. Особено рисково е, когато фасадите са нарушавани “ , съобщи още Чобанов.

Той напомни, че един от документите, който удостоверява техническата редовност на постройките, е техническият паспорт . През 2021 година тогавашният министър Виолета Комитова анулира наредбата , която правеше документа наложителен.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР