Панелите са задържани при проверка на митничарите преди седем години,

...
Панелите са задържани при проверка на митничарите преди седем години,
Коментари Харесай

Митниците продават конфискувани слънчеви панели

Панелите са арестувани при инспекция на митничарите преди седем години, само че едвам в този момент ведомството има зелена светлина да ги продаде. Купувачът не дължи мито, а единствено Данък добавена стойност.




Агенция " Митници " продава арестувани 637 слънчеви панели и над 1300 монтажни детайла за тях. Началната тръжна цена на панелите е 86 632 лв., а на останалите елементи - 24 840 лв.. Фотоволтаиците са отнети в интерес на страната през 2011 година, през 2015 година съдът удостоверява глобата и в този момент ведомството може да ги продаде.

Желаещите да купят панелите би трябвало да платят 20% от тръжната цена като депозит. Дължимото мито за този тип стока е 0%, само че спечелилият покупател ще би трябвало да заплати Данък добавена стойност. От митниците подсигуряват, че предлаганите фотоволтаици могат да бъдат препродавани на територията на Европейския съюз. Затова ведомството ползва писмо на Държавната организация за метрологичен и механически народ.

Стоките обаче нямат гаранция, защото американската компания производител преди време е оповестила банкрут. Освен това купувачът би трябвало да набави за своя сметка документи за валидност и качество, в случай че такива са му нужни.

Оглед на стоката може да бъде изработен до 20 юли, а самият търг ще се организира при започване на август.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР