Пандемията заради вируса COVID-19 дойде с голяма метла за компаниите,

...
Пандемията заради вируса COVID-19 дойде с голяма метла за компаниите,
Коментари Харесай

Най-растящите компании за горива: В този резервоар няма вируси

Пандемията поради вируса COVID-19 пристигна с огромна метла за фирмите, занимаващи се с горива. Тя измете огромна част от приходите им, като огромните играчи в страната се разделиха с общ оборот колкото в сполучливи години прави една рафинерия. Това наподобява изцяло закономерно, като затворените граници ограничиха тежкотоварния превоз, а затворените хора, офиси и курорти имаха все по-малко аргументи да се качат в колата и да отпрашат нанякъде с цялостен контейнер. Цените на горивата стигнаха рекордно ниски равнища, като това оказа помощ на фирмите да запазят положителни маржовете.

Изтритите милиарди от общата картина в бранш горива обаче по никакъв метод не се усещат от докладите на най-растящите дребни и междинни компании в бранша в класацията " Гепард ". Класацията на най-растящите в бранш горива е пъстра във връзка с профилирането на фирмите. Сред тях има сдружения на пазарни колоси като фирмите на притежателя на " Инса ойл " Георги Самуилов, които заемат три позиции в топ пет, като възходът значително се дължи на огромните покупко-продажби с Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси ". Следват представители на така наречен дребни бензиностанции, дребни вериги, складодържатели или търговци, фокусирани върху характерен вид артикули. А и започващи на чисто някогашни колоси.
Автор: Капитал На върха
Най-растящата компания за 2020 година в бранш горива е " Джи Ти Ей петролиум " от Бяла. Компанията отбелязва скок с близо 170%, като има доходи 44 млн. лева Компанията е благосъстоятелност на " Кедър СПА енд уелнес " на Антоанета Попова и на Теодора Попова-Моралес.

" Джи Ти Ей петролиум " и групата компании към нея се занимават с търговия и предпазване на светли и тъмни нефтопродукти, в това число разнообразни битуми и котелни горива, от 1995 година и продава на крайни клиенти като аграрни производители, транспортни и строителни компании и търговци на територията на България, Румъния, Сърбия, Косово и Гърция. Компанията дистрибутира артикули на " Лукойл България ", " Инса ойл ", " Нис нефт " и гръцката Hellenic Petroleum. Другото направление на активността й е съхранението на горива. Компанията е притежател на акцизен и данъчен склад за нефтопродукти в гр. Бяла, област Русе. Той е с потенциал 14 хиляди кубични метра дизелово гориво, като има четири резервоара, всеки с съдържимост 3500 кубични метра.
Реклама
Търговската активност на компанията се реализира посредством " Норд шипинг " на Антоанета Попова. Третото отделение е " Евроуей сървиз ", която се развива в съпътстващото направление превозване на петролни артикули. Дружеството разполага с съвременен автопарк за транспорт на светли и тъмни горива. От доклада за активността на компанията излиза наяве, че през 2020 година тя е съумяла да получи по-добри условия от своите снабдители и надлежно да предложи по конкурентни условия на своите клиенти и да усили пазарния си дял, като е прибавила нови клиенти.
Автор: Капитал Големият от Белозем
Следващите три места в класацията на най-растящите дребни и междинни предприятия в бранш горива са заети от сдружения на притежателя на " Инса ойл " Георги Самуилов. Най-растяща от тях - " Севи ойл ", е благосъстоятелност на " Петрол енерджи ", която пораства със 165%. Компанията се занимава с търговия на петролни артикули, като има лични и наети обекти и 82 чиновници, а капиталът е 1 млн. лева Приходите на компанията са 32 млн. лева През 2020 година името на компанията беше упоменато от Национална агенция за приходите при акция измежду петролни обекти, уличени в нарушавания по Закона за Данък добавена стойност, като най-малко два от тях беше посочено, че са на " Севи ойл ", като инспекция на адресите демонстрира, че там се намират обекти под марката Insa Oil. Веригата може да се похвали с 13 обекта в страната. Компанията му " Петрол енерджи " е на трета позиция в листата с най-растящите дребни и междинни предприятия и бележи скок със 134%. " Петрол енерджи " е и водач на база доходи като безспорна стойност за 2020 година, като те са близо 93 млн. лева

Следва компанията " Петрол енерджи ", която е на трета позиция с растеж 135%, като това е и сдружението в класацията - водач по мярка на приходите - близо 93 млн. лева Големият й скок не е изненада, като компанията, еднолична благосъстоятелност на Георги Самуилов, се трансформира в един от новите любимци на Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси " (ДРВВЗ) дружно със свързаната с Младен Михалев-Маджо " Бент ойл ".

В последните години двете компании замениха предходния любим на запаса " Лукойл България ", който беше главен сътрудник в покупките и продажбите на горива на страната. Последните осъществени покупко-продажби по покупко-продажба на горива сред " Лукойл България " и ДРВВЗ са от април 2019 година, като по-късно този бизнес се поема от " Петрол енерджи " и " Бент ойл ". Последната в листата със 71% растеж е " Петрол енерджи инвест ", благосъстоятелност на " Петрол енерджи " и " Тева енерджи ", като предметът на активността й включва създаване на бензиностанции.
Реклама Големите дребни
На второ място на база размер на приходите в класацията с близо 70 млн. лева доходи за 2020 година е " Интерспийд ". Компанията има растеж на приходите 16%, а облагата е 1.1 млн. лева Едноличен притежател на компанията е Димитър Хаджидимитров. Дружеството е профилирано в продажба и доставка на горива и петролни артикули на едро и на дребно, като има мощно наличие в столицата, като съгласно уеб страницата Fuelo има 7 бензиностанции в София и една в Ихтиман. Към края на 2020 година в сдружението работят 64 души.

" Интерспийд " предлага на пазара бензин, дизелово гориво и дизел за отопление, пропан-бутан, метан, тежко гориво. Най-голям като количество е продаденият дизел - близо 38 хиляди литра. Продажбите на масла са към 1% от общите. Основни снабдители са " Инса ойл ", " Сакса ", " Инса газ ", " Овергаз мрежи " и други, написа сдружението в годишния отчет за активността си.

Фирмата споделя за себе си, че има над 3500 клиенти и е снабдител на над 50 едрови клиенти, работещи в пътното строителство, транспортния бранш, благоустройство и обществено стопанство, търговия, опазване на здравето, обучение. Извършва и доставки на горива за отопление. За задачата е нужна поръчка най-малко 48 часа преди доставката, а получателят на горивото попълня уверение за предназначението на горивото, въз основата на което се начислява понижения данък.

Според регистъра на Агенция " Митници " по Закона за акцизите и данъчните хранилища компанията е имала акцизен склад в " Казичене " от есента на 2015 година, само че лицензът му е бил преустановен в края на август 2019 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Ритейл 3 Инфраструктура 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Коронавирус 1 Инфраструктура 2 Коронавирус 3 Политика Реклама
Името на компанията се появи в медиите по време на митингите на така наречен дребни търговци на горива, взаимно с които застанаха и Георги Самуилов и " Инса ойл ", като " Интерспийд " е измежду членовете на създавалата се Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

В топ 20 на най-растящите дребни и междинни предприятия в бранш горива има още представители на асоциацията - врачанската " Феникс нефт 91 " с растеж 31% и софийската " Еко нефт България " - 22.4%.
Възкръсването на остатъците от " Полисан "
Под номер 13 в класацията е компанията " Лотус ойл трейд ". Тя пораства с 22.7% и има доходи 43 млн. лева Компанията е записана през 2018 година и е със седалище в Плевен - " Западна индустриална зона ", рафинерия " Плама ", като разполага с петролна складова база, която е лицензиран данъчен склад. Капиталът е 1 млн. лева Компанията споделя за себе си, че е напълно ново частно сдружение, само че сред него и огромен състезател от близкото минало има някои връзки.

Това е компанията " Полисан " на Христо Вълков, която беше огромен състезател в търговията на едро до 2018 година с по 250 млн. лева доходи и 25-годишна история. Създадена е на територията на банкрутиралия " Комбинат за тежко машиностроене " в Русе, където разполагаше с рафинерия за битум и оперираше със склад за горива и в Плевен в Западната индустриална зона (бившата рафинерия " Плама " ). Фирмата обаче потегли по пътя към банкрута, малко откакто името й стартира да се свързва с варненския предприемач Веселин Марешки и веригата му бензиностанции VM Petroleum, като " Полисан " се сочеше като един от доставчиците му на бензин и дизел.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Краят на сдружението стартира, откакто през април 2018 година Агенция " Митници " лиши два лиценза на компанията. Санкцията е била наложена поради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка. Нарушението е било открито през 2016 година и след правосъдна процедура е наложена глоба 29.2 хиляди лева Тъй като тя е над 15 хиляди лева, нарушаването се води тежко и съгласно Закона за акцизите и данъчните хранилища складодържател не може да е лице, направило такова. Така се стига до преустановяване на лицензите. С отнемането на лиценз на данъчен складодържател на горива поражда законовото обвързване за възнаграждение на данък за наличните акцизни артикули в склада и това съществено би могло да затрудни активността и финансовата непоклатимост на дадена компания.

" Полисан " изиска оповестяване в неплатежоспособност, а частен правосъден реализатор стартира да продава активи на " Полисан ", в това число за малко и рафинерията за битум с начална цена 9.6 млн. лева Впоследствие " Булмаркет " посредством обвързваното сдружение " Ел Ен Джи системи " купи мощностите на банкрутиралата " Полисан " в Русе.

Още при отнемането на лицензите от пазара разясниха, че най-вероятно през свързани лица и ново сдружение " Полисан " ще се опита да продължи да бъде на пазара, като още преди две години за правоприемник се сочеше " Лотус ойл трейд ". Собственик на " Лотус ойл трейд " е Галена Георгиева, като лице със същото име е посочено като лице за контакт по процедури за публични поръчки в предишното, извоювани от " Полисан ". От документи по делото за несъстоятелността на " Полисан " се вижда, че " Лотус ойл трейд " получава правото на благосъстоятелност върху движими движимости, част от имуществото, включено в масата на несъстоятелността на " Полисан ".
Многото лица на горивата
Класацията на най-растящите в бранш горива е пъстра във връзка с профилирането на фирмите. Компанията, която се подрежда директно след сдруженията, свързани с Георги Самуилов, е варненската " Юнайтед ойлс България ". С растеж близо 64% тя се е насочила към вноса и дистрибуцията на смазочни артикули, батерии и аварийни елементи за леки и товарни коли.

Компанията на 12-о място - " Бул макс газ ", пък е профилирана в търговията на едро и дребно главно с газ пропан-бутан и превозването на газ пропан-бутан до крайните клиенти. Софийската компания доставя газ пропан-бутан със личен превоз до разнообразни газ станции из цялата страна, главно в районите на Варна, Бургас и София.

Хасковската " Амк 2002 " има верига от три бензиностанции - в Хасково, Симеоновград и село Опан. Компанията споделя за себе си, че има контракти за пазаруване на горива с главните дистрибутори като " Сакса ", OMV, " Инса ойл ", " Булмаркет ДМ ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР