Пандемията стана причина традицията на един от най-големите православни празници

...
Пандемията стана причина традицията на един от най-големите православни празници
Коментари Харесай

Юнаци спасиха кръста и тази година

Пандемията стана причина традицията на един от най-големите православни празници - Богоявление, да бъде изменена - в някои градове се отхвърлиха от ледените хора и литийните шествия.

На други места обаче никой не можа да спре хората Светият Кръст да бъде избавен, както всяка година на Йордановден.

Калоферци  останаха твърди на традицията. Напук на ковид, апелите на локалната власт и полицейското наличие, към 150 мъже пяха национални песни и играха хоро във водите на река Тунджа.

" От тази вода не се настива, тя е за здраве.  Ако ще и чума да има, хоро ще има . Ако би трябвало и санкция ще се заплати ", сподели един от участниците в хорото.

С мъжкото хоро калоферци извадиха разпятието от ледените води на реката.

24-годишен военнослужещ от авиобаза Безмер пък избави кръста от водите на река  Тунджа в Ямбол . 14 мъже на възраст от 18 до 70 години скочиха в река Тунджа. Пръв до светия кръст стигна Тони Славов.

Ритуалите на огромния празник Богоявление в  Силистра  за малко да бъдат осуетени от общинската администрация, поради пандемията. Доростолският митрополит Яков обаче отклони концепцията за възбрана на хвърлянето на кръста.

" Дори да ни арестуват, в случай че би трябвало да ни глобят, само че няма да отстъпим . Да дадат писмо, че не разрешават един от най-големите Господски празници ", разяснява той.

 

Поради тази причина от общинската администрация отхвърлиха да вземат участие в празника.

Русенец извади кръста  от водите на Дунав край града. 56-годишният Иво Колев е безработният преподавател по физкултура. Той пожела на всички силистренци здраве и триумфи през годината.

21-годишният варненец Александър Матев пък избави кръста от ледените морски води край Първа буна във Варна. През 2019 година той още веднъж хвана кръста.

В ледените води на  река Лесновска в Елин Пелин  Светият кръст бе изваден от Йордан Христов на 39 години. Преди това от църквата " Свети Николай Чудотворец " в града до реката се организира литийно шествие. 

Без обичайното литийно шествие мина ритуалът по спасяването на Кръста в Бургас поради противоепидемичните ограничения. 18-годишният Иван Гайтанов извади кръста от морето. Той скача за първи път, възпитаник е в бургаска гимназия. Над 50 души взеха присъединяване в ритуала през днешния ден.

Трима курсанти от Националния боен университет във  Велико Търново  влязоха в надуваем подготвителен боен басейн, с цел да извадят алегорично кръста на днешния християнски празник Богоявление - Йордановден.

Пловдивският митрополит Николай организира церемонията с отслужване на Богоявленския водосвет на брега на Марица против Водната палата. 22-годишният Николай Пеев от Нова Загора хвана кръста в  Пловдив.

Вячеслав Борисов, на 36 година, за трети път извади кръста от водите на езерото в ж.к. " Дружба " на  Богоявление в столицата . Богоявленският водосвет бе осъществен от Белоградчишкия свещеник Поликарп пред събралата се аудитория на езерото. Ритуалът се организира пред по-малко хора от нормалното и без публични посетители.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР